POZITIVAN UTICAJ NA FIZIČKO I MENTALNO ZDRAVLJE: Kućni ljubimci štite mozak vlasnika od starosti

Ljudi počinju da doživljavaju kognitivni pad kako stare. Jedan od glavnih faktora koji pospešuju ovaj proces je usamljenost. Međutim, naučnici su otkrili da posedovanje kućnog ljubimca može ublažiti negativne efekte izolacije na mozak koji stari.

Kao rezultat eksperimenata sprovedenih među skoro osam hiljada učesnika starijih od 50 godina naučnici sa Univerziteta Sun Jat-sen (provincija Guangdong, Kina) uspeli su da uporede profil starenja mozga kod oženjenih i samaca koji žive sa kućnim ljubimcima.

Pokazalo se da se kod ovih drugih opadanje nivoa verbalnog pamćenja, tečnosti govora i drugih kognitivnih funkcija dešava sporije. Ovo sugeriše da bi vlasništvo kućnih ljubimaca moglo biti povezano sa sporijim starenjem mozga kod usamljenih ljudi.

Ali šta ovo objašnjava? Činjenica je da je osećaj potpune izolacije često praćen depresijom, što samo pogoršava pad mentalne aktivnosti. A kućni ljubimac, posebno pas, može poslužiti kao „vodič” u veliki svet ili, slikovito rečeno, katalizator međuljudskih odnosa, prenosi ruski sajt „Zdravlje“.

Izvor: Politika.rs