Nakon 125 godina Gustav Klimt se vratio u muzej ALBERTINA MODERN

Nakon 125 godina Gustav Klimt se vratio u muzej ALBERTINA MODERN

Datum: 13. april 2022.

Nedavno je u muzeju Albertina Modern održana konferencija za novinare povodom otvaranja izložbe „Gustav Klimt: Crteži“ (Gustav Klimt: Die Zeichnungen), na kojoj su predstavnike medija u izložbu uveli uvaženi prof. Klaus Albrecht Schröder, generalni direktor muzeja ALBERTINA i gospođa Elisabeth Dutz, kustos ove izložbe. 

Izložba „Gustav Klimt: Crteži“ otvorena je za javnost od 13. aprila, a ljubitelji rada i dela ovog proslavljenog Austrijskog umetnika moći će da vide u muzeju Albertina Modern do 17. jula 2022. godine.

Prof. Klaus Albrecht Schröder, generalni direktor muzeja ALBERTINA i gospođa Elisabeth Dutz, kustos ove izlozbe

Gustav Klimt: Crteži

Povodom velikih jubileja koje ove godine prate Klimta, ova izložba dobija još više na značenju. Naime, Gustav Klimt je rođen 1862. godine, time se ove godine navršava 160 godina od njegovog rođenja. 

Sledeći važan jubilej je vezan upravo za zdanje u kome je izložen njegov rad. Elem, godine 1897., pre 125 godina, veliki bečki umetnik Gustav Klimt napustio je Künstlerhaus (današnja zgrada muzeja Albertina Modern) sa svojim istomišljenicima kako bi oko 1900. osnovao novo udruženje umetnika – Bečku secesiju (Die Wiener Secession), kao predvodnik avangarde u Beču. 

Danas, 125 godina nakon iseljenja, Klimt se vratio u zgradu – ALBERTINA MODERN, te sama po sebi izložba je jedinstvena jer zapravo predstavlja prvu Klimtovu samostalnu izložbu u ovom istorisjkom zdanju.

Gustav Klimt – Dame mit Federhut, 1908 / Tusche, Bleistift, roter Farbstift, weiße Deckfarbe auf Papier © ALBERTINA, Wien
Gustav Klimt – Bildnis einer Dame mit Cape und Hut, 1897/98 / Schwarze und rote Kreide auf Papier © ALBERTINA, Wien
Gustav Klimt – Stehendes Liebespaar, 1907/08 / Bleistift, roter Farbstift, Goldfarbe auf Papier © ALBERTINA, Wien – Sammlung Batliner

Na ovoj izložbi posetioci mogu da vide ​​vrhunac opusa crteža Gustava Klimta iz zbirke ALBERTINA. Opus i reprezentativan karakter zbirke prikazuju dela iz svih stvaralačkih razdoblja i studija o svim glavnim umetnikovim delima, kao što su slike koje se nalaze na tavanici u pozorištu Burgtheatr, fakultetske slike, Beethoven-ov friz, brojni portreti žena iz bečkog društva, i njegove glavne životne teme poput ljubavi, erosa i smrti, kao i njegove erotske crteže, kojima je revolucionirao prikaz ženskog nagog tela i time otvorio put ekspresionistima kao što su Egon Schiele i Oskar Kokoschka. 

Izbor od oko 100 najboljih crteža Gustava Klimta slavi njegov vrhusnki umetnički izraz i povratak u zgradu ALBERTINA MODERN.

Svetlana Nenadovic