„HUMETNOST 2024.“ : Manifestacija posvećena umetnosti i humanosti biće održana 7. aprila u Beču!

Srpski centar u saradnji sa A:Kulturom, SPKD Prosvjetom, Srpskim akademskim ansamblom i kulturno-umetničkim društvima „Branko Radičević“ i „Mladost“ poziva Bečlije da se pridruže zajedničkom događaju „Humetnost“, koji će se održati u nedelju, 7. aprila 2024. godine, u VHS sali Rudolfsheim, u 15. bečkom okrugu sa početkom u 17 časova.

„Ova manifestacija je posvećena umetnosti i humanosti, te ima za cilj da zajedno proslavimo kreativnost i podržimo one kojima je pomoć najpotrebnija“ – ističu iz Srpskog centra.

A u saopštenju se dalje navodi: „S ponosom ističemo da će sva prikupljena sredstva na ovoj manifestaciji biti prosleđena deci na Kosovu i Metohiji, kako bi im omogućili bolje uslove za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i sveukupan razvoj. Fokus našeg programa će biti na izuzetnom umetničkom izvođenju balerina sa Kosova i Metohije, kao i dece iz naše lokalne zajednice. Njihova gracioznost, veština i strast prema umetnosti će nas sve oduševiti i inspirisati”.

Program „Humetnost“ 2024.

Ovogodišnji program će biti raznovrstan, te će, pored balerina iz Gračanice, učestvovati i Prosvjetin dečji hor, Srpski akademski ansambl, kulturno umetnička društva „Branko Radičević“ i „Mladost“, recitatori Veselin Rafailović, Radovan Vuković, Đorđe Despotović i Miloš Pavlović, solistkinje Milana Prodanović, Đurđica Gojković i Maša Milovanović, kao i škole harmonike Momira Marijokovića Nikole Zarića.

Ukoliko želite da ponognete a niste u mogućnosti da prisustvujete događaju

Svi zaintersovani spremni da pomognu, a nisu u mogućnosti da prisustvuju događaju, pomoć mogu poslati na humanitarni račun Srpskog centra:

Primalac: Serbisches Zentrum

Broj računa: AT06 1400 0100 1020 5862

Naznaka: Humetnost 2024

Evo gde odlazi pomoć:

Ove godine „Humetnost“  nastoji da zajednici pruži šire mogućnost pružanja humanitarne pomoći i donacija, te će u centru pažnje biti upravo sedmočlana porodica Miletić i male balerine iz Gračanice.

Porodica Miletić

Mirjan Miletić je mladi otac petoro predivne dece – Mine, Pavla, Petra, Aleksandra i Andreja. Mirjan je više puta imao operaciju srca, što mu onemogućava radni angažman. Njegova supruga je, usled teških uslova i izazova sa kojima se svakodnevno suočavaju, takođe u nemogućnosti da nađe trajno zaposlenje.

Priča o porodici Miletić predstavlja samu suštinu i razlog postojanja „Humetnosti“ kao humanitarnog projekta i podseća nas na osnovne vrednosti koje baštinimo. Angažovati sve zainteresovane velikog srca, prikupiti pomoć i pokazati da nam mogu biti daleko samo na mapi, jedan je od najbitnijih aspekata našeg delovanja.

Baletska škola Doma kulture Gračanica

Male balerine iz Gračanice dokaz su da i u okolnostima teskobe i nesigurnosti ima mesta za umetnost, gracioznost i lepotu. Polaznice Baletske škole pri Domu kulture Gračanica su svojevrsni svetionik koji treba negovati. Cilj prikupljanja sredstava jeste upravo olakšavanje i normalno funkcionisanje baletske škole kako bi nastavili da nižu uspehe kao i do sada. „Humetnost 2024“ će imati to zadovoljstvo da ih u Beču ugosti i kao jedne od učesnika same manfiestacije i pruži im mogućnost da i same pokažu kvalitete i suštinu za koje se vredi boriti.

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac / Izvor: Srpski Centar

Foto: Promo / Srpski Centar