GENETSKI SMO PREDISPONIRANI DA SE KREĆEMO I TO NAS ČINI ŽIVIMA: Danas se obeležava Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Koliko ste fizički aktivni? Koliko ste puta druge obaveze stavili ispred potreba svog tela? Danas se obeležava Međunarodni dan fizičke aktivnosti.

Nema izgovora – vežbajte, šetajte, budite uvek u pokretu

O značaju fizičke aktivnosti govorio je profesor Vladimir Miletić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu istakavši  da za početak fizičke aktivnosti nikada nije kasno.

Nije kasno  započeti sa nekim novim fizičkim  promenama, jer od kada smo se rodili, počinjemo da se krećemo imamo roditelje koji nas usmeravaju, stručnjake i složen sistem fizičke kulture koji nas prati od vrtića, tokom svih školovanja. Mi smo ceo život pod nekom vrstom kontrole koja je vezana za fizičku aktivnost. Deci ne treba postavljati ograničenja“, rekao je prof. Miletić.

Ističe da će uvek postojati znak koje nam telo daje da nešto treba da uradimo, ali treba razviti voljne radnje koje će nas naterati da uradimo nešto što i ne bismo. Već 85 godina postoji Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, nekadašnjeg Difa. Svi ovi stručnjaci baviće se monitoringom fizičke aktivnosti.

Genetski smo predisponirani da se krećemo i ne treba pratiti izgovore. Zato smo mi profesori, kao i treneri strogi kada je fizička aktivnost u pitanju“, rekao je profesor Miletić.

Posledice fizičke neaktivnosti

On uključuje pasivni modus kada vi prestajete da se bavite onim čime za šta vas je priroda kreirala i tada se javljaju hronične bolesti, hipertenzija. Preporuka je saradnja ekologije i fizičke kulture, sa stručnjacima fizičke kulture. Treba uvek tražiti stručno mišljenje.

Preporuka je da se prošeta, napravi par koraka i vežbi, jer nas van našeg uma ništa ne sprečava da smo fizički aktivni“, zaključio je profesor Vladimir Miletić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

Izvor: rts.rs