Evo zašto ne treba da držite spuštene roletne tokom dana

Da li u vašem domu spuštate roletne tokom dana? Ako je odgovor „da“, posle ovog teksta promenićete mišljenje.

Ovih dana, kada temperature umeju da budu zaista nepodnošljive, mnogi tokom dana spuštaju roletne u svojim stanovima kako bi se bar malo rashladili.  Ali kada pročitate kako to može uticati na vaše zdravlje, dvaput ćete razmisliti o ovoj navici.

Naime, studija sprovedena na Univerzitetu Oregon pokazala je da je mnogo zdravije držati roletne podignute jer sunčeva svetlost ubija bakterije koje žive u česticama prašine, a to može smanjiti rizik od respiratornih problema.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu „Microbiom“, a naučnici su bakterije pronađene u kućnoj prašini izložili tri različite situacije u kontrolisanim uslovima – mračnoj sobi, prostoriji sa prirodnim svetlom i prostoriji sa UV osvetljenjem.

Nakon 90 dana, prikupili su uzorke i analizirali ih i otkrili da postoji veza između izlaganja svetlosti i broja bakterija u prašini. Bakterije su se razmnožavale mnogo brže (do 12%) u mračnim prostorijama. Najmanje bakterija bilo je u prostoriji sa UV svetlošću (6,1%), a zatim u prostoriji sa dnevnim svetlom – 6,8%.

Pored toga, bakterije pronađene u zamračenoj prostoriji takođe su povezane sa respiratornim problemima, prenosi  jutarnji.hr.

Izvor: Danas.rs