DOK SU MEDIJI BILI U „LOVU“ NA EKSKLUZIVU, SLUŽBE SU RADILE SVOJ POSAO: Velika je verovatnoća da je na snimcima nadzornih kamera mala Danka!

Dok su domaće medije jurile „klikbejtove“ objavljujući bez prestanka tekstove o nestaloj devojčici iz Bora, mahom vrteći u krug istu priču, „začinjenu“ nekim „saznanjima“ izvesnih „eksperata“, službe su radile svoj posao.

Nakon pojavljivanja snimka koji je za vikend osvanuo, a na kome se vidi devojčica koja podseća na nestalu devojčicu iz Srbije u pratnji dve žene  i to 857 kilometara daleko od kuće  – u Beču, o čemu smo pisali: BEČKA POLICIJA POKRENULA ISTRAGU: Autor videa saslušan, dete viđeno na tramvajskoj stanici u 1. becirku juče u 20 časova! – SVET+ (svetplus.eu), austrijska policija je pokrenula istragu, a Interpol raspisao žutu poternicu.

Onda se „ludilo“ srpskih medija prelilo i u glavni grad Austrije, a njega su donele neke ekipe pristigle ovde u nadi da će od „doušnika“ iz ovdašnje policije doznati „eksluzivu“.  

Ti ljudi koji se bave novinarstvom, očito nemaju spoznaju o tome kako to u EU funkcioniše istraga, kakvi su zakoni za medije i izveštavanje, kao i to da mogu biti krivično gonjeni za ometanje istrage. Poziva raznoraznih redakcija bilo kom od ovdašnjih novinara da se uključe u dnevnike, jutarnje programe i razne formate bilo je na pretek…

I dok je „lov“ bio otvoren na svaku našu iole poznatu ličnost koja živi u Beču,  kako u Srbiji, tako i u Austriji, službe su radile svoj posao bez davanja ikakvih informacija.

Zvanično saopštenje LPD – bečke policije!

Danas u ranim popodnevnim satima Uprava državne policije Beč (Landespolizeidirektion Wien – LPD) dala je saopštenje za javnost u kome se navodi da nakon toga što su snimke sa video nadzora pregledali članovi porodice nestale devojčice iz Bora koje  im je dostavila ovdašnje službe u saradnji službama u Srbiji, policija Beča LPD Wien je zatražila od austrijskog tužilaštva dozvolu da objavi fotografije i videa jer postoji velika verovatnoća da se radi o maloj Danki Ilić (2), devojčici kojoj se gubi trag 26. marta u okolini Bora.

Ukoliko imate bilo kakve informacije o ovom slučaju (takođe je moguće dati ih anonimno) javite se Landeskriminalamt Wien (Becka drzavna kriminalisticka policija) na telefon 01-31310-33800 ili u bilo kojoj policijskoj stanici.

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac / Svet Dijaspore

Foto: LPD / Landespolizeidirektion