ZVANIČNO SAOPŠTENJE BEČKE POLICIJE: Dete na snimku nije nestala devojčica iz Srbije!

Od nedelje kada je objavljen video zapis i kad se pojavila informacija da postoji i najmanja sumnja da se Danka Ilić (2), nestala devojčica iz Bora moguće da nalazi 857 kilometara daleko od kuće i to u Beču, glavni grad Austrije bio je na nogama.

Od tog dana austrijska policija je pokrenula istragu, a Interpol raspisao žutu poternicu, međutim, u međuvremenu sumnje su otklonjene, jer se jutros austrijska policija (LPD) oglasila zvaničnim saopštenjem kojim se isključuje da je na tim snimcima mala Danka.

„Identitet osoba na slikama je sada razjašnjen i sa njima je uspostavljen kontakt. Na osnovu istrage i povezanih činjenica, može se jasno utvrditi veza između osoba prikazanih na objavljenim fotografijama sa nestalim detetom bez ikakve sumnje isključeno“ – stoji u saopštenju LPD-a,

u kome se dalje navodi:

„Bečka državna kriminalistička policija (Landeskriminalamt Wien) nastavlja istragu o sumnji na otmicu deteta“.

I redakciji našeg portala Svet Dijaspore su stigle informacije putem društvenih mreža…

Šta se dešavalo  predhodnih dana…

Kako je noćas saopštio portal kosmo.at, kolege su uz pomoć građanske inicijative uspele da dobiju informaciju koja vodi do žene koja tvrdi da poznaje ženu sa snimka, kao i njenu majku i dete. Onda je klupko počelo da se odmotava, a uz revnosno istraživanje Kosmo je došao u posed izjave i fotografija akterki sa snimka.

Međutim, LPD nije se sinoć oglasio po tom pitanju, jer državne službe u ovakvim slučajevima temeljno rade, te su morale da otklone i najmanju sumnju da se iza čitavog slučaja ipak ne radi o kriminalnim radnjama.

Druga je priča to što je izvesna žena sa snimka, kako javlja Kosmo, pokušavala od nedelje da da izjavu u policiji u Velsu (Wels) gde se nalazila preko praznika (Uskrs), a oni je uputili na policiju u njenom kraju (21. becirk), te je time prolonngirana neizvesnost.

Bilo kako bilo, slučaj u Beču je zavoren, ali agonija u potrazi za nestalom Dankom se nastavlja, sa nadom da se što pre dođe do pozitivnog razrešenja ovog slučaja.

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac / Svet Dijaspore