Crno zlato: Italijan pronašao tartufu od skoro 2 kilograma, najskuplji tartuf plaćen 184.000 evra!

Kilogram crnih tartufa dostiže cenu od 500 evra

Za gurmane širom sveta tartufi su spostali sastavni deo jelovne karte, bilo da je reč o testenini, mesu, ili pak desertima koji sadrže ovu aromatičnu krtolu.

Crni tartuf težak 1,7 kilograma pronašao je prošlog vikenda Pepe, pas tragač na tartufe u blizini izvora reke Tibar u centralnom delu Umbrije. Ovaj komad “crnog zlata” ujedno je i najveći komad tartufa koji je pronašao vremešni sakupljač tartufa Romolo Lazzari (79), za gotovo 50 godina koliko je u potrazi za ovom poslasticom.

“Za sve ove godine nisam video ništa slično. Nisam mogao da verujem svojim očima! Zasluge nnisu moje, već one pripadaju Pepeu, mom šestogodišnjem psu, tragaču na tartufe“ – rekao je Lazzari i otkrio da je psa nagradio dodatnom porcijom hrane.

Crni tartufi jeftiniji od belih

Poznavaoci prilika na tržistu tartufa, tvrde da su beli tartufi intezivnijeg ukusa i mirisa, ređi i samim tim skuplji od crnih tartufa. Crni tartufi imaju dužu sezonu rasta i češće se mogu pronaći u centralnoj i južnoj Italiji.

Najskuplji tartuf plaćen 184.000 evra

Aukcija tartufa održava se tradicionalno u Albi, gradiću smeštenom u regionu Pijemont, a koja se smatra najeksluzivnijom te vrste na svetu. Cene belog tartufa vrhunskog kvaliteta ove godine se kreću oko 3.500 evra po kilogramu, dok je cena kilograma crnih tartufa oko 500 evra.

Prošle godine na aukciji u novembru, postignuta je vrtoglava cena od 184.000 evra za beli tartuf težine 700 grama, a ponuđač je bio iz Hong Konga.

Tekst: Svet Dijaspore / S.N.G.

Foto: Freepik.com