VIRTUELNA REALNOST U OPERACIONOJ SALI: Apple Vision Pro korišćen prvi put tokom operacije kičme

Apple Vision Pro nije dobar samo za igranje igrica – nedavno je korišćen od strane medicinskog osoblja i u operacionoj sali.

Ovaj aparat za virtuelnu realnost korišćen je tokom dve operacije kičme, što se smatra prvim takvim slučajem u Velikoj Britaniji i Evropi.

Međutim, headset nisu nosili doktori hirurzi u Kromvel bolnici u Londonu – nosile su ga medicinske sestre-instrumentarke tokom operacija, gde je Vision Pro prikazivao virtuelne ekrane na operacionu salu, tako da su mogle lako da biraju alate i prate operaciju.

Dr Sajed Aftab, ortopedski hirurg konsultant specijalizovan za operacije kičme, rekao je:

Rad sa eXeX-om (kompanija koja je razvila softver koji je korišćen zajedno sa Apple Vision Pro uređajem u medicinske svrhe) na korišćenju Apple Vision Pro-a napravio je ogromnu razliku u načinu na koji pružamo negu našim pacijentima. Softver je besprekoran i poboljšao je efikasnost unutar tima za kompleksne operacije kičme”.

Ovo nije prvi put da se koristi virtuelna stvarnost u operacionoj sali. Tehnologije VR i AR (proširena stvarnost) koriste se u medicini već neko vreme. Na primer, neurohirurzi na Džons Hopkins univerzitetu izveli su prve operacije sa AR tehnologijom na živim pacijentima još 2020. godine. Ove tehnologije omogućavaju hirurzima da vide interaktivne 2D i 3D slike fizičkih procedura ili anatomije, što pomaže u povećanju efikasnosti i smanjenju rizika tokom operacija.

Apple Vision Pro je inovativni uređaj koji predstavlja „prostorni računar” i uvodi korisnike u svet virtuelne realnosti. Ovaj uređaj ima 4K ekran prilagođen za svako oko, pet senzora i čak dvanaest kamera. Pokreće ga Apple M2 procesor u kombinaciji sa novim R1 čipom, a kontrola se vrši pomoću očiju, pokreta ruku i govornih komandi.

Naočare omogućavaju korisnicima da zamene fizičke ekrane virtuelnim monitorima, pružajući privatnost i praktičnost. Apple Vision Pro nudi razne mogućnosti za posao i zabavu, manjajući način na koji obavljamo posao, družimo se, gledamo serije i filmove.

Cena Apple Vision Pro uređaja je 3.499 dolara, što ga čini jednim od skupljih Epl proizvoda, ali se očekuje da će cena pasti kako tehnologija bude napredovala.

Izvor: magazin.politika.rs