Usporite za stolom, organizam će vam biti zahvalan: Zbog čega je važno jesti polako?

Da li ste znali da način na koji jedete može uticati na vaše zdravlje gotovo jednako kao i ono što jedete? Otkrivamo zašto je dobro jesti sporo

U vremenu kada se čini da se tempo života stalno ubrzava, pronalaženje trenutaka smirenosti i pažnje može biti izazov. Jedan od tih trenutaka, naizgled jednostavnih, ali sa dubokim implikacijama na naše zdravlje i dobrobit, jeste obrok, vreme kada jedemo.

Sporo jedenje, sa svešću, praksa je koja može pružiti niz značajnih prednosti za naše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

Zašto je dobro jesti sporo?

Veće zadovoljstvo

Sporo jedenje omogućava vam da više uživate u svakom zalogaju, što može dovesti do većeg zadovoljstva obrocima i manje su šanse da se posle toga osećate nezadovoljno.

Jači zubi

Ako sporo jedete vršite manji pritisak na svoje zube.

Efikasno varenje

Sporo jedenje omogućava vašem digestivnom sistemu da radi efikasnije, pomažući da se hrana do kraja razgradi i organizam optimalno apsorbuje hranljive materije.

Manje gastrointestinalnog stresa

Ako jedete brzo to može izazvati gastrointestinalni stres, dok smireno i pažljivo jedenje može smanjiti rizik od stomačnih i digestivnih problema.

Poboljšana asimilacija hranljivih materija

Dajući svom telu dovoljno vremena da preradi hranu, možete poboljšati apsorpciju esencijalnih hranljivih materija, kao što su vitamini i minerali.

Svest o veličini porcije

Sporo jedenje pomaže vam da budete svesniji porcija, što vam može pomoći da izbegnete prejedanje i potencijalne probleme sa probavom. Takođe, sprečava da se ugojite.

Zdravije ćete se hraniti

Pažljiva ishrana pomaže vam da budete svesniji svojih izbora hrane, što može dovesti do uravnoteženije i pažljivije ishrane u budućnosti.

Vreme za opuštanje

Skloni smo da brzo jedemo kada smo pod stresom. Uživajte u hrani, odvojite vreme za ručkom i videćete kako će vaša anksioznost nestati.

Izvor: lepotaizdravlje.rs