UKUSNO I DELOTVORNO: Napici koji doprinose jačanju imuniteta i opštem zdravlju

Napici poput zelenog čaja, čaja od đumbira, soka od paradajza, soka od narandže i grejpa, kao i voda, igraju značajnu ulogu u podršci imunološkom sistemu. Ovi napici sadrže različite hranljive sastojke i antioksidante koji mogu doprineti jačanju imuniteta i opštem zdravlju.

Zeleni čaj: Zeleni čaj je bogat antioksidansima, posebno epigalokatehin galatom (EGCG). Ovaj antioksidans može pomoći u jačanju imunološkog sistema i smanjenju rizika od određenih bolesti. Redovno konzumiranje zelenog čaja, prema rečim,a nutricioniste Anenj Todorović, takođe može imati pozitivan uticaj na srce i opšte zdravlje.

Čaj od đumbira: Čaj od đumbira često se koristi kao sredstvo za olakšanje prehlade i gripa. Đumbir ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u smanjenju upala u organizmu. Ovaj čaj može takođe pomoći u ublažavanju mučnine i poboljšanju varenja.

Sok od paradajza: Sok od paradajza je izvor vitamina C, koji je ključan za podršku imunološkom sistemu. Osim toga, paradajz sadrži likopen, antioksidans koji ima protuupalna svojstva. Sok od paradajza može pomoći u održavanju zdravlja srca i podržavanju imunološkog sistema.

Sok od narandže i grejpfruta: Ovi sokovi su bogati vitaminom C, koji je esencijalan za jačanje imunološkog sistema. Vitamin C takođe pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i ubrzava proces ozdravljenja. Međutim, preporučuje se konzumiranje celih voćki umesto samo soka kako bi se sačuvala i vlakna koja su važna za probavu.

Voda: Voda je osnovna komponenta održavanja zdravlja i podrške imunološkom sistemu. Hidratacija je ključna za pravilno funkcionisanje svih sistema u organizmu, uključujući i imunološki sistem. Održavanje dovoljne hidratacije pomaže u eliminisanju toksina iz organizma i podržava optimalno zdravlje.

Uzimanje ovih napitaka kao deo uravnotežene ishrane i zdravog načina života može doprineti jačanju imunološkog sistema i očuvanju opšteg zdravlja.

Imuno boost mešavina:

koren đumbira, dužine četiri centimetra okvirno. Očistiiti, iseći na komadiće i ubaciti u blender, dodati jedan oljušten veći limun i izmiksati u blenderu, dodati 300 grama livadskog meda. Svako jutro uzimati kašičicu sa čašom topple vode po buđenju.

Izvor: Politika.rs