Na Svetosavskom balu u Beču od Prve dame Srbije i kancelara Nehamera do Željka Joksimovića, glumaca i vlogera (VIDEO)

U Beču je u četvrtak 18. januara po 25. put održan Svetosavski bal, a po drugi put ovaj jedinstven događaj održan je u raskošnoj gradskoj palati Hofburg pod rebrendovanim imenom “Savaball”.

Od svojih početaka, bal posvećen svetitelju  Savi, oduvek je smatran krunom godišnjih  događanja srpske Dijaspore u Beču. Prelaskom u gradski dvorac Hofburg, dobilo se na većem prostoru i glamuru, te je samim tim podignuta i lestvica na gore.

Glamurozni prostor Hofburga / Foto: Marc Grühnwerth

U organizaciji Srpskog Centra iz Beča, ovogodišnji bal sa 2.000 ljudi bio je najposećeniji do sada te je zbog velikog interesovanja održan u čak dvanaest prostorija, od čega su glavna dešavanja bila u centralnoj balskoj dvorani, a ostala u okolnim manjim salama ovog istorijskog zdanja.

Među posetiocima ovogodišnjeg bala našao se veliki broj zvanica i gostiju iz sveta politike, privrede, diplomatije, kao i ugledni članovi srpske dijaspore u Beču.

Među najzapaženijima bio je dolazak Prve dame Srbije Tamare Vučić, kao i dolazak bundeskancelara Karla Nehammera u pratnji supruge Katharine i Susane Raab, ministarke za brigu o porodici, ženska pitanja, integraciju i medije.

Prva dama je sa sobom donela glamur – Tamara Vučić / Foto: Nemanja Jovanovic/Tanjug
Svečanoj ceremoniji otvaranja bala prisustvovao je veliki broj zvanica i gostiju iz sveta politike, privrede, diplomatije, kao i ugledni članovi srpske Dijaspore u Beču / Foto: Nemanja Jovanovic/Tanjug
Nakon bala bečke Filharmonije (Philharmoniker Ball), u toku večeri kancelar Karl Nehammer stigao je na SavaBall i sa bine pozdravio prisutne
Tamara Vučić i kancelar Karl Nehammer / Foto: Nemanja Jovanovic/Tanjug
Savezni kancelar Karl Nehammer sa suprugom Katharinom (1.l.), Gudrun Kugler, članica Nacionalnog saveta (u sredini) i ministarka Susane Raab (desno) / Foto: Privatna arhiva
Kancelar Karl Nehammer sa organizatorima bala / Foto: Marc Grühnwerth
Bravo momci! / Foto: Marc Grühnwerth

U sklopu svetosavskih svečanosti, bal koji organizuje ovdašnji Srpski centar bavi se promovisanjem i afirmisanjem srpske tradicije i kulture, a ovogodišnji partner manifestacije bila je pokrajna Vojvodina, te je s toga balu prisustvovao i predsednik pokrajinske Vlade Igor Marović.

U oficijalnom delu, Svetosavski bal počeo je ceremonijalnim ulaskom počasnih gostiju, uz muzičku pratnju Orkestra Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, nakon čega su usledile tačke naših priznatih umetnika iz sveta baleta i klasične muzike kao što su sopran Tamara Rađenović, Jelena Gavrilović, Nevena Reljin i Zoran Šandorov.

 Tradicija davnih srpskih balova oživela u Beču / Foto: Marc Grühnwerth
Sopran Tamara Rađenović / Foto: Marc Grühnwerth

U sklopu ceremonijalnog dela, tradicionalno je u ponoć izveden “Spski kadril” (Serben- Quadrille), melodija koju je 1846. godine komponovao “kralj valcera” Johann Strauss (mladji/sin).

Sjajni nastup Željka Joksimovića u pratnji Big Benda

Nakon završenog oficijalnog dela usledio je program koji je predstavljao potpuri tradicionalne, domaće i strane pop muzike, kao što su nastupi Željka Joksimovića, u glavnoj dvorani, Ane Štajdohar sa bendom u Mermernoj dvorani, Baka Jovanovića  u pratnji svojih tamburaša u crvenom salonu…

Foto: Marc Grühnwerth
Sjajni nastup Željka Joksimovića u pratnji Big Benda / Foto: Marc Grühnwerth
Sjajna Ana Štajdohar sa bendom / Foto: Marc Grühnwerth

Jedino je mišljenje mnogih bilo da nastup jednog mnogobrojnog sastava sačinjenog od plesača i pevača iz istoimenog popularnog beogradskog noćnog kluba u maniru francuskog kabarea nije se nikako uklapao u tradiciju balova koji se održavaju na bečkom dvoru, pogotovo kada je reč o balu posvećenom jednom našem svecu – Svetom Savi.

Kad smo već kod duhovnog, na društvenim mrežama su se pojavile glasne kritike na račun datuma kada je bal održan. Naime, “SavaBall” održan je na Krstovdan, dan posta kada se nikako ne igra i ne peva. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 18. januara proslavljaju Krstovdan, praznik posvećen prvim hrišćanima koji su primili veru. Takođe, ovaj praznik se vezuje i za čin krštenja Isusa Hrista kojeg je u Svetoj reci Jordan krstio Jovan Preteča, potonji Sveti Jovan Krstitelj. Sve ovo je najverovatnije razlog zašto niko od sveštenih lica nije prisustvovao balu, što je i presedan od kako ovaj bal postoji.

Međutim, ko bi svima ugodio…

Bravo za akciju! / Foto: Marc Grühnwerth

Humanitarna akcija – prikupljena sredstva za Daun sindrom centar iz Banja Luke

Svetosavski bal ima humanitarni karakter, a ove godine prikupljena sredstva otišla su Daun sindrom centru u Banja Luku. U toku večeri prodajom umetničkih dela Gale Čaki, Natalije Ribović, Jelene Mandić iund Aleksandra Kokotovića prikupljeno je čak 20.000 evra. Ovaj iznos će biti dovoljan za nabavku vozila sa kojim će štićenici ovog centra moći da putuju na obližnju Jahorinu gde rade u ugostiteljstvu.

Glumac Lazar Ristovski sa štićenicima Daun sindrom centra / Foto: Marc Grühnwerth

Balu prisustvovali i domaći selebritiji…

Koliko je “SavaBall” postao prestižno mesto za selebritije iz Srbije pokazuje i podatak da su ovogodišnjem balu prisustvovali, odnosno najverovatnije u svrhu promocije bili pozvani glumci Lazar Ristovski u pratnji devojke, takođe glumice Anice Lazić, glumac Milan Bosiljčić, pevač Nikola Rokvić u pratnji supruge, voditeljka Snežana Dakić u pratni ćerke Laure, vlasnica licence za izbore Miss Srbije i Crne Gore Vesna Jugović Davinča u pratnji misice „Miss Glamour Wold“ iz 2022., kao i neki tiktokeri, blogeri, vlogeri…

Tekst: Svet Dijaspore / Svetlana Nenadović Glušac  

Foto: Marc Grühnwerth / Nemanja Jovanovic/Tanjug

Video: Svet Dijaspore