AKO TRAŽITE INSPIRACIJU: Najjeftinije svetske destinacije za solo putovanja

Solo putovanja su u porastu širom sveta, a to potvrđuje i statistika. Prema podacima sa platforme Booking.com, pre pandemije, 14 odsto njihovih korisnika bili su solo putnici, a 2022. njihov procenat je porastao na neverovatnih 23 odsto.

Čak i mnogi psiholozi navode da putovanje bez društva blagotvorno utiče na osećanje samopouzdanja i na našu ličnost i menja život nabolje. Ako tražite inspiraciju i želite da putujete sami, ovo su najjeftinije destinacije za solo putnike prema brojnim studijama.

Foto: Pexels.com

VIJETNAM

Vijetnam je poznat kao jedna od najjeftinijih destinacija u jugoistočnoj Aziji, regionu koji je dugo bio popularan među solo putnicima. Ova prelepa zemlja je dom neverovatnih prirodnih lepota i verovatno će vam trebati meseci ili čak godine da sve to istražite. Turisti u Vijetnamu ne propuštaju da posete Železničku ulicu, odnosno „train street“, čija je popularnost eksplodirala s pojavom društvenih mreža, a nedavno je otvoren i Most poljubaca, za koji meštani veruju da će postati pravi turistički hit.

Na osnovu podataka sa sajta za planiranje putovanja Budget Tour Trip, prosečna cena boravka u Vijetnamu je oko 57 evra dnevno. Autori navode da je moguće potrošiti i manje ako boravite u hostelima i jedete brzu hranu.

Foto: Pexels.com

ARGENTINA

Kada pomislite na Argentinu, prvo što vam padne na pamet jesu slike parova koji strastveno plešu tango na kaldrmi ili odraslih muškaraca u suzama na fudbalskim utakmicama. Možda čaša lokalnog crnog vina i parče ukusne govedine dinstane na roštilju. Svi znamo da je zemlja fudbala, mesa i igre jedna od najlepših na svetu, a prema istraživanjima, ona je i jedna od najjeftinijih zemalja za solo putnike.

Jedan korisnik na Traveloffpathu je prokomentarisao da je potrošio samo 1.375 evra za mesec dana u Buenos Ajresu, a ovaj iznos uključuje život u otmenom jednosobnom stanu u modernom kvartu, ručak ili večeru u restoranu ili naručivanje dostave za skoro svaki obrok, uz korišćenje Ubera svaki dan, odlazak na vikend-putovanje u Urugvaj i avionske karte za putovanja po zemlji.

Foto: Pexels.com

PORTUGAL

Već 16 godina zaredom britanski The Post Office sastavlja listu evropskih gradova koji nude najbolju vrednost za novac. Lisabon je 2023. godine proglašen za „najisplativiju” evropsku metropolu, a koristili su kriterijume kao što su cena vikend-boravka u gradu u hotelu sa tri zvezdice, cena javnog prevoza, kao i ulaznice u najpoznatiji muzej i hrana i piće u lokalnim restoranima.

Ako sanjate o svom sledećem putovanju negde u Evropi, dođite i otkrijte Lisabon. To je istorijski grad pun priča, gde sunce sija 300 dana u godini, a temperatura retko pada ispod 15 stepeni Celzijusa. Grad u kome se osećate bezbedno, danju ili noću i u kome ćete pronaći hotele i restorane za svačiji ukus, budžet i zahteve.

Izvor: Putnikofer.hr