SPORAZUM KOJI VODI KA MIRU: Amerika i UN predstavili plan za Palestinu i  Izrael!

Bajden predstavio predlog za oslobađanje talaca i primirje u Gazi

Predsednik SAD Džozef Bajden predstavio je u Beloj kući najnoviji predlog za sporazum o oslobađanju talaca i primirju u Gazi, koji je u proteklim danima odobrio Izrael i apelovao na Hamas da ga prihvati.

To je sporazum „koji dovodi sve taoce kući, osigurava bezbednost Izraela, stvara bolji dan posle u Gazi bez Hamasa na vlasti i utire put političkom rešenju koje obezbeđuje bolju budućnost za Izraelce i Palestince“, rekao je Bajden, preneli su izraelski mediji.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucc

„Izrael je sada ponudio sveobuhvatan novi predlog. To je mapa puta za održiv prekid vatre i oslobađanje svih talaca. Predlog je poslat preko Katara Hamasu“, rekao je američki lider.

On je naveo da predlog ima tri faze, te da će „prva faza trajati šest nedelja, uključiti puni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja Gaze, oslobađanje određenog broja talaca uključujući žene, starije, ranjene za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika“. Bajden je dodao da će američki taoci biti među oslobođenima u prvoj fazi i da će posmrtni ostaci nekih ubijenih biti vraćeni njihovim porodicama.

„Palestinski civili će se vratiti u svoje domove i kvartove u svim delovima Gaze, uključujući na severu“, rekao je Bajden i najavio da će humanitarnu pomoć isporučivati 600 kamiona svakog dana.

Tokom prve faze Izrael i Hamas će „pregovarati o neophodnim aranžmanima da stignu do druge faze koja je stalno okončanje neprijateljstava“, objasnio američki predsednik, dodajući da će ti pregovori biti teški i da postoji mogućnost produženja prve faze na duže od šest nedelja ako se nastave. SAD, Egipat i Katar će raditi da osiguraju da se razgovori nastave dok sporazum ne bude postignut.

Kada se to desi, počeće druga faza, u kojoj će biti oslobođeni svi preostali živi izraelski taoci, uključujući muškarce vojnike. Izraelske snage će se takođe povući iz Gaze u toj fazi. Bajden je rekao da će privremeni prekid vatre postati stalan ako Hamas ispunjava svoje obaveze.

„Na kraju u trećoj fazi veliki plan za rekonstrukciju Gaze će početi i preostali posmrtni ostaci talaca koji su ubijeni će biti vraćeni njihovim porodicama“, rekao je Bajden.

Autor: Beta

Gutereš pozdravio Bajdenovu inicijativu za prekid vatre i oslobađanje zarobljenika u Pojasu Gaze

KENA BETANCUR / AFP

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je inicijativu za prekid vatre i slobađanje zarobljenika u Pojasu Gaze koju je predstavio predsednik SAD Džozef Bajden.

„Svedoci smo previše patnje i razaranja u Gazi. Vreme je da se zaustavi. Pozdravljam inicijativu američkog predsednika Džozefa Bajdena i ohrabrujem sve strane da iskoriste ovu priliku za prekid vatre, oslobađanje svih talaca, zagarantovan nesmetan humanitarni pristup i na kraju trajni mir na Bliskom istoku“, napisao je Gutereš na društvenoj mreži Iks.

Plan, koji je izneo Bajden, predviđa prekid vatre u trajanju od šest nedelja, pregovore o uslovima trajnog prekida neprijateljstava i obnovu Gaze.

Hamas je objavio da pozitivno gleda na sadržaj Bajdenovog predloga za trajni mir u Gazi, javile su agencije.

Palestinske zdravstvene vlasti procenjuju da je u sukobu u Gazi poginulo više od 36.000 ljudi.

Autor: FoNet

Hamas objavio da odobrava Bajdenov plan za mir u Gazi

REUTERS/Amir Cohen

Palestinska militantna grupa Hamas u petak je objavila da pozitivno gleda na sadržaj predloga koji je američki predsednik Džozef Bajden dao za trajni mir u Gazi.

Bajden je ranije istog dana izneo plan u tri faze – prekid vatre u trajanju od šest nedelja, potom pregovori o uslovima trajnog prekida neprijateljstava, kao i veliki plan obnove Gaze.

„Hamas potvrđuje svoju spremnost da pozitivno i na konstruktivan način radi s bilo kakvim predlogom koji se temelji na trajnom primirju i potpunom povlačenju izraelskih snaga iz Pojasa Gaze, obnovi te teritorije, kao i povratku izbeglih svojim domovima, uz ispunjenje prave zamene zatvorenika, ako okupacija jasno najavi predanost takvom sporazumu”, saopštio je Hamas.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je nakon objave Bajdenovog plana saopštila da je uputila pregovarače da predstave predlog o prekidu vatre.

Palestinske zdravstvene vlasti procenjuju da je u sukobu u Gazi poginulo više od 36.000 ljudi.

Autor: Hina/Reuters

Hezbolah izveo seriju napada na izraelske vojne položaje

AFP

Libanski pokret Hezbolah saopštio je danas da je izveo seriju napada na izraelske vojne položaje.Hezbolah je izveo „vazdušni napad koristeći eksplozivne bespilotne letelice, gađajući položaje neprijateljskih oficira i vojnika“, navodi se u saopštenju proiranskog pokreta.

Udar je odgovor na poslednje izraelske napade u kojima su juče ubijena dva borca, a dve osobe danas ranjene.

Izraelska vojska saopštila da su na meti napada bili „teroristi Hezbolaha“.

„Neprijatelj (Izrael) je intenzivirao svoje napade sinoć“, javila je zvanična libanska novinska agencija Ani, izveštavajući o „seriji udara bespilotnih letelica u kojima je bilo mrtvih, ranjenih i u kojima je pričinjena značajna materijalna šteta“ u pograničnim oblastima.

Od početka rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze 7. oktobra, svakodnevna je razmena vatre između izraelske vojske i Hezbolaha koji tvrdi da time podržava palestinski islamistički pokret.

Autor: Beta/AFP