OTKRIVENO ARNIJEVO POSLOVANJE: Evo kako je Švarcenerger postao milijarder (VIDEO)

Filmska zvezda Arnold Švarcenerger (Arnold Schwarzenegger) odigrao je mnogo uloga u svojih 76 godina: bodibilder. Zvezda blagajne. Birokrata. A sada milijarder.

Nema mnogo filmova koji su puni akcije koliko je stvarni život Arnolda Švarcenegera. Rođen u siromašnoj porodici, u malom austrijskom selu Tal od 2.500 stanovnika, gde je kasnije otkrio da mu je otac bio član nacističke partije. Zvezda Terminatora i Policajaca iz vrtića koristila je svoje mišiće i šarm da bi bila krunisana kao gospodin Univerzum četiri puta, da osvoji Holivud i najvišu političku funkciju u Kaliforniji. Usput je svoju slavu pretvorio u bogatstvo. Ovaj 76-godišnjak, prema procenama Forbes, sada vredi milijardu dolara.

Holivudski glumac je poslednji u talasu zabavljača koji su uspešno iskoristili svoju slavu. Na listi svetskih milijardera za 2024. Forbes je identifikovao 14 poznatih ličnosti koje su svoju slavu unovčile u desetocifreni imetak. Među njima su pevačica Tejlor Svift (34), kreator zakona i reda Dik Volf (77) i komičar Džeri Sajnfeld (70). Švarceneger je drugi glumac koji se pridružio redovima nakon Tajlera Perija (54), poznatog po svojoj franšizi „Madea“, a procenjen na 1,4 milijarde dolara. Ali Švarceneger je išao drugačijim putem do bogatstva, prvenstveno pametnim ulaganjem, a ne samo glumom.

Švarceneger se preselio u SAD 1968. godine i u početku se borio da dođe do uloge zbog svog tvrdog akcenta. Snimio je oko 50 filmova, koji su zaradili 5,5 milijardi dolara na blagajnama. Iz svojih filmova je, prema procenama Forbes, zaradio oko 500 miliona dolara. Kada su rukovodioci studija oklevali da snime njegovu prvu komediju Blizanci, u kojoj je glumio i Deni Devito, Švarceneger je pristao da se odrekne plate. Umesto toga stavio je u džep skoro 20% bruto prihoda. Film iz 1988. postao je hit i on je na kraju zaradio više od 35 miliona dolara, mnogo više nego što bi unapred dobio. „Ispostavilo se da je to istorijski dogovor i da studio više nikada neće sklopiti takav sporazumr“, rekao je Švarceneger u intervjuu 2016.

Zaradio je milione više od preporuka proizvoda i reklama, poput one na Superbouluu 2024. Ali, prema procenama Forbes, oko 65% sve njegove zarade od zabave odlazi na poreze i naknade, kao što je plaćanje njegovog agenta, menadžera, advokata i još mnogo toga, ostavljajući mu blizu 170 miliona dolara nakon oporezivanja. Prema sopstvenoj proceni, odrekao se još 200 miliona dolara holivudskog prihoda da bi bio guverner Kalifornije od 2003. do 2011. godine.

Oni koji ga najbolje poznaju, ističu jedan od glavnih razloga njegovog finansijskog uspeha: Švarceneger je oduvek znao pravu meru rizika. „Želeo sam velike investicije koje su zanimljive, kreativne i drugačije“, napisao je milijarder u svojoj knjizi Total Recall. „Konzervativne opklade – one koje bi generisale četiri procenta godišnje, recimo – nisu me zanimale.

Ovo preuzimanje rizika isplatilo mu se kao investitoru, ali se možda izjalovilo u njegovom ličnom životu. Švarcenegera je prošlog meseca u suđenju bivšem predsedniku Donaldu Trampu za tajni novac (o kome sada razmatra porota) pomenuo bivši izdavač National Enkuirer Dejvid Peker. Rekao je da je imao sličan aranžman „uhvati i ubij“ sa Švarcenegerom kada se kandidovao za guvernera, kao što je imao sa Trampovim timom. Peker je tvrdio da se čak 40 žena obratilo kompaniji American Media Inc, tadašnjem vlasniku National Enkuirer-a, sa tvrdnjama o kandidatu. Peker je dodao da je u ime Švarcenegera izdvojio „stotine hiljada“ dolara da ne bi pričale sa National Enkuirer-a, a njemu su američki mediji u jednom trenutku plaćali milion dolara godišnje za promociju fitnes časopisa. Predstavnici glumca nisu odgovorili na Forbes zahtev za komentar u vreme objavljivanja. (Švarceneger je priznao u dokumentarnoj seriji Netflik-a iz 2023. o svom životu da je njegovo ponašanje bilo „pogrešno“; Los Anđeles Tajms je prvi put objavio brojne optužbe o pipanju i seksualnom uznemiravanju protiv glumca 2003.).

Njegov razvod od bivše novinarke i Kenedijeve naslednice Marije Šrajver okončan je 2021. Iako uslovi razvoda nisu objavljeni, Forbes pretpostavlja da par nije imao predbračni ugovor i da su svoju imovinu podelili pola/pola, prema zakonu Kalifornije. Da su sklopili predbračni ugovor, Švarceneger bi mogao da vredi skoro duplo više nego danas.

Od samog početka, Švarceneger je stavio novac u pogon. Ubrzo po dolasku u Kaliforniju 1968. godine, iskoristio je bodibilding, zajedno sa dodatnim prihodima od svojih sporednih aktivnosti – postavljanja cigli sa prijateljem i kolegom bodibilderom Frankom Kolumbom, prodaje poštom fitnes pamfleta – i počeo da kupuje stambene zgrade u Santa Moniki. Tvrdi da je bio milioner pre nego što je dobio bilo koju veliku filmsku ulogu 1970-ih.

Od tada je Švarceneger upumpavao svoj novac u komercijalne nekretnine, privatni kapital i akcije. On je osnivač kompanije Main Street Advisors, koju je njegov dugogodišnji finansijski savetnik Pol Vočer otvorio 1997. sa jedinom svrhom da pomogne filmskoj zvezdi da upravlja svojim novcem. (Firma se od tada proširila i savetuje poznate ličnosti kao što su Lebron Džejms i Bili Ajliš).

Švarceneger je preuredio ceo blok Santa Monike koji je potom prodao 2006. Kupio je komercijalnu zgradu od 21.600 kvadrata u Venis Biču, za otprilike 12 miliona dolara 1980-ih. Prodao ju je 2013. i barem utrostručio tu sumu. Posedovao je značajan udeo u hotelu Valdorf Astoria na Beverli Hilsu, dugogodišnji je investitor u Iston Taun Centar. Tržni centar, čiji je razvoj predvodio milijarder Les Veksner. Švarceneger je opisao Veksnera kao jednog od svojih „učitelja“ u govoru 2001. godine, a ovaj milijarder je navodno bio domaćin sakupljanja sredstava od 2.500 dolara po glavi za Švarcenegera, i to u njegovom domu u Ohaju 2004. godine.

Još jedan njegov ključni mentor je Voren Bafet iz Berkšir Hataveja, koga je glumac opisao kao „najvećeg investitora ikada“. Upoznali su se kasnih 1990-ih, a Bafet je kasnije bio ekonomski savetnik u Švarcenegerovoj kampanji. Nedavno, u intervjuu za Njujork tajms 2021. godine, Švarceneger je naveo „Proročište iz Omahe“ kao razlog zašto ne bi investirao u bitkoin ili druge kriptovalute: „Ja sam kao Voren Bafet. Ne ulažem u stvari koje ne razumem.”

Umesto toga, Švarceneger je investirao u neke od najpoznatijih američkih brendova. Kladio se na Starbaks 1990-ih i još poseduje akcije u carstvu kafe. Bio je investitor u Guglovoj rundi serije A 1999. godine, prodao je akcije u nekom trenutku, a zatim ih je nedavno otkupio. Druge akcije u kojima je u nekom trenutku imao udela su Beiond Meat, AMC i IES Netvork.

Jedna od „kreativnijih“ investicija koju su on i Vočer osmislili bila je Švarcenegerova čuvena kupovina Boinga 747 vrednog 130 miliona dolara koji je zatim iznajmio nazad Singapur Erlajnsu. Glumac je unapred uložio oko 10 miliona dolara. Vočer kaže da su zaradili novac na ugovoru (nije rekao koliko), ali priznaje da to nije bio „veliki hit“ koji su očekivali, delom zbog pada vrednosti avio-kompanija nakon napada 11. septembra 2002. godine.

Možda je njegova najpametnija opklada bila kupovina manjinskog udela u kompaniji Dimensional Fund Advisors od 718 milijardi dolara aktive, koju je osnovao kolega milijarder Dejvid But. Vočerov bivši poslodavac je u to vreme bio investitor u firmi, koja je tada upravljala oko 12 milijardi dolara vrednom imovinom, i želeo je da proda. Švarcenegera su brzo uverile Butove veze sa jednim od njegovih idola, pokojnim ekonomistom Miltonom Fridmanom. But je bio jedan od Fridmanovih studenata na Univerzitetu u Čikagu.

Švarceneger je u početku kupio nešto manje od 5% kapitala kompanije za neotkrivenu sumu, ali „nikada nije prodao nijednu akciju i nikada neće“, kaže Vočer, koji je DFA opisao kao jednu od „najneverovatnijih“ investicija koje je ikada video. Taj početni ulog sada vredi skoro 500 miliona dolara, prema procenama Forbes. (Vočer dodaje upozorenje da bi Švarceneger mogao da je proda ako kompanija ikada izađe na berzu.)

Vočer se priseća kada je Švarceneger bio guverner i morao u potpunosti da upravlja investicijama svog klijenta kako bi izbegao bilo kakav sukob interesa. Nije trebalo da pričaju o njegovom portfelju, ali nakon što je tržište palo 2009. godine, on se obratio Vočeru na košarkaškoj utakmici Los Anđeles Lejkersa i rekao „bolje da ne prodaješ ništa“, priseća se Vočer. „On je taj tip… On zna da nije vreme za prodaju. I naravno, stvari su se vratile nakon finansijske krize, tako da je bio u pravu.“

Pored ulaganja u nekretnine i kapital, Švarceneger nastavlja da poseduje nekoliko preduzeća: filmsku i produkcijsku kompaniju Oak Productions, Fitness Publications Inc i filmsko i trgovačko preduzeće Pumping Iron America. Njegov široki investicioni portfolio takođe uključuje Arnold Sports Festival, trodnevnu konvenciju bodibildinga i snage koja se održava u Kolumbusu i Madridu. Takođe, poseduje lične nekretnine, procenjene na 40 miliona dolara, uključujući skijalište u San dolini u Ajdahu i vilu sa sedam spavaćih soba u Brentvudu u Kaliforniji.

Svaka investicija je bila pobednička – 1991. Švarceneger se udružio sa Brusom Vilisom i Silvesterom Staloneom da investira u Planet Holivud. Lanac tematskih restorana dostigao je vrhunac vrednosti od više od tri milijarde dolara 1996. da bi tri godine kasnije završio u stečaju. Iako nije stigao ni blizu 120 miliona dolara koje su njegove akcije nekada bile vredne na papiru, Švarceneger je, sa svoje strane, na kraju izašao uglavnom nepovređen. Po savetu Vočera, proveo je dve godine pregovarajući o svom vlasničkom udelu kako bi imao značajne „zaštite“ kada je odlučio da investira. Njegova glavna prednost bila je mogućnost da proda akcije pre drugih investitora, prema Vočeru, koji tvrdi da je Švarceneger prodao i zaradio „značajan“ novac u odnosu na svoju početnu investiciju.

Ključ za glumčev uspeh je njegova nemilosrdna radna etika. Dok je bio guverner, njegovim službenicima nije bilo dozvoljeno da koriste reč „umoran“, kaže Margita Tomson, njegova bivša sekretarica za štampu.

Čak i sada, glumac, koji je ranije ovog meseca otkrio da mu je ugrađen pejsmejker nakon višestrukih operacija na srcu, nastavlja da drži pun raspored. Prošle godine je objavio dve emisije na platformi za striming Netfliks: „Arnold“, trodelni dokumentarac o njegovom životu, i „FUBAR“, njegovu prvu glavnu ulogu u TV seriji uživo. Kada se to snimanje završi, sprema se da snimi božićnu komediju. Takođe, objavljuje besplatan dnevni bilten za oko 800.000 pretplatnika i ima 20.000 članova koji plaćaju 99 dolara godišnje za njegovu plaćenu aplikaciju za fitnes, The Pump.

„Mislim da je on možda najzaposleniji 76-godišnjak na svetu“, kaže šef Švarcenegerovog kabineta Danijel Kečel, koji sa njim radi od kada je bio guverner. Prema Kečelu, Švarceneger počinje većinu dana u 5 sati ujutro kada se budi da nahrani svoje životinje uključujući tri psa, minijaturnog konja, magarca i svinju. Zatim proverava svoj iPad da li ima hitnih mejlova i vežba pre nego što započne svoj dan.

Drugi kažu da je doći do njega gotovo nemoguće. „On ima krugove ljudi između sveta i njega“, kaže Stiv Algermisen, izvršni direktor kancelarije Cushman & Vakefield u Los Anđelesu. Forbes takođe nije uspeo da dobije intervju sa njim preko njegovih predstavnika uprkos višestrukim zahtevima za komentar. Njegov finansijski savetnik Vočer je odgovarao na pitanja, ali je odbio da komentariše neto vrednost svog klijenta.

Autor: Džemima MekEvoj, novinar Forbes

Izvor: forbes.n1info.rs