Pazite se jeftinih avio karata, mogu da ispadnu skupe: Pravila za ručni prtljag kompanija Ryanair, Wizz Air i Air Serbia za 2023. godinu

Kršenje pravila o dozvoljenom prtljagu na letovima Ryanaira, Wizz Aira ili Air Serbije moglo bi skupo da vas košta, stoga je veoma važno da se dobro informišete o pravilima i dimenzijama ručnog prtljaga pre leta º

Kažu da je januar pravo vreme za mali odmor pa ukoliko planirate da putujete sa nekom od povoljnih avio kompanija, a pritom vam je dovoljan samo ručni prtljag, predlažemo vam da pažljvo pročitate vodič “Fly Naissus”, u suprotivnom to bi vas vas putovanje moglo skupo koštati, ne retko mnogo više nego sama cena karte.

Ukoliko želite da izbegnete prekomerne troškove za prijavljen prtljag, ovu su najnovije informacije o kabinskom prtljagu za 2023. za kompanije koje trenutno lete iz Niša…

Slične cene i uslovi su i na ostalim aerodromima u regionu, međutim, vi svakako proverite pre kupovine avio karte kakva je situacija sa cenama za prtljag ukoliko letite iz drugih gradova.

Foto: Fly Naissus

Ryanair

Ako se odlučite da putujete kompanijom Ryanair, sve vrste putničkih karata uključuju malu ručnu torbu, koja mora da stane ispod sedišta ispred vas. To je uglavnom ranac ili manja torba maksimalnih dimenzija 40x20x25cm, a težina ove torbe ne sme da bude veća od 10 kg. Preveliki ručni prtljag će biti odbijen na ulazu za ukrcavanje (gejtu) i ako je moguće, biće smešten u prtljažnik aviona uz nadoknadu od 45.99 evra.

Ukoliko niste sigurni da li je vaša torba ispravne veličine, proverite je na šalteru za isporuku prtljaga pre nego što prođete kroz sigurnosne provere. Takođe, ne zaboravite da je u avionu dozvoljen samo 1 komad prtljaga, dakle ne možete sa sobom poneti na primer i ranac i žensku tašnu.


Cena ručnog prtljaga (malog kofera) maksimalnih dimenzija 55x40x20cm i 10kg. je od 12.00€ do 15€, odnosno 23.99€ – 35.99€ u zavisnosti od destinacije, datuma putovanja, kao i da li je karta kupljena ranije, jer ukoliko kartu kupujete na aerodromu cene mogu biti znatno veće.

Wizz Air

Mađarska niskotarifna avio komapnija Wizz Air takođe dozvoljava da na letu besplatno ponesete ranac ili manju torbu ali nešto manjih dimenzija, 40x 20x20cm, a težina ove torbe takođe ne sme da bude veća od 10 kg. Kao i kod kompanije Ryanair, preveliki prljag biće odbijen na ulazu za ukrcavanje (gejtu), i ako je moguće, smešten u prtljažnik aviona ali uz naknadu od 30 evra.  Cena ručnog prtljaga (malog kofera) maksimalnih dimenzija 55x40x23cm i može težiti maksimalnih 10kg. je od 12.00€ do 15€, odnosno 23.99€ – 35.99€ u zavisnosti od destinacije i datuma putovanja i ukolko se avio karte kupe u trenutku rezervacije, a ukoliko karte kupujete na aerodromu pripremite se da prljag platite po mnogo višim cenama.

Foto: Fly Naissus

Air Serbia

Ukoliko leteti Air Sebija ova kompanija omogućuje svim putnicima u ekonomskoj klasi da besplatno ponesu ranac ili torbu ali i mali ručni prtljag maksimalnih dimenzija, 55x40x23cm, a težina ove torbe ne sme da bude veća od 10 kg. Ukoliko je vaš prtljag prevelik i ne ispunjava uslove ove kompanije na ulazu za ukrcavanje (gejtu), biće vam naplaćena nadoknada za višak prtljaga koji se ukoliko postoje različite vrste dodatnog prtljaga sabiraju (broj komada, težina i zbir dimenzija pojedinačnih komada prtljaga i cena može biti određena na samom gejtu.

Svet Dijaspore / Izvor: Flynaissus

Foto: Fly Naissus