Pogledajte kako se živi u najhladnijem gradu na svetu: Oblačenje u „kupus“ fazonu spašava život (FOTO+VIDEO)

Odavno je poznato da je Jakutsk jedan od najhladnijih gradova na svetu, ali pogledajte kako on izgleda ovih dana kada su se žive u termometru spustile na – 50 stepeni Celzijusovih.

Smešten na Dalekom istoku Rusije, Jakutsk predstavlja jedan od najhladnijih gradova na svetu. Stoga ne čudi da je za njegove stanovnike jedna od najnormalnijih stvari tokom januara, februara i marta – prosečna temperatura  negde između – 40 i -30 stepeni Celzijusovih.

Međutim, prethodnih dana je ovaj ledeni grad zahvatio period neuobičajeno dugog razdoblja ekstremno niskih temperatura, što je rezultiralo time da se žive na termometrima spuste ispod – 50 stepeni. Za neke možda i iznenađujuća činjenica ali ovo i dalje nije bilo dovoljno da se pobije rekord zabeležen 1891. godine, kada je najniža temperatura iznosila – 64.4 stepena Celzijusovih. 

„Protiv takve hladnoće se ne možete boriti. Ili se prilagodite i oblačite u skladu s vremenom, ili ćete patiti“, kaže Anastasia Gruzdeva, koja je pre izlaska napolje oko vrata obmotala dva šala, a na ruke stavila dva para rukavica, dok je na glavu navukla nekoliko kapa i kapuljača, kako prenose agenicije. 

„U gradu se hladnoća baš i ne oseti u tolikoj meri. Ili ti se mozak na to pripremi“, kako dodaje.

Druga stanovnica Jakutska po imenu Nurgusun Starostina, dok na pijaci prodaje smrznutu ribu za koju joj pri ovim temperaturama nije potreban zamrzivač ili frižider, odgovara da nema posebnih tajni po pitanju toga kako se treba nositi s hladnoćom.

„Samo se treba toplo obući, slojevito, poput kupusa“, njen je savet. A možda najinteresantnija činjenica u vezi njega jeste da je on prema podacima iz 2021. godine jedan od najbrže rastućih regionalnih gradova u čitavoj Rusiji, sa populacijom od 355.443 stanovnika.

U Jakutsku temperature mogu da idu i mnogo niže od toga, a kako život  tada izgleda u ovom Sibirskom gradu pogledajte na snimcima:

Svet Dijaspore

Izvor: National Geographic Srbija