NOĆAS SE POMERA SAT: Prelazak na zimsko računanje vremena može da bude stresno za neke ljude

Tokom noći pred nama pomera se sat.

Na zimsko računanje vremena  prelazi se svakog poslednjeg vikenda u oktobru.

U Evropi se letnje računanje vremena se ove godine završava 29. oktobra, što znači da ćemo u noći između 28. i 29. oktobra, u tri sata ujutro, kazaljke sata pomeriti jedan sat unazad, to jest na dva sata ujutro.

A, iako ćemo spavati sat duže, prelazak na zimsko računanje vremena moglo bi da prouzrokuje probleme kod osoba s demencijom, objavio je BBC.

Britansko Društvo za Alchajmerovu bolest kaže da bi ih pomeranje satova unazad, koje nam sledi za vikend, moglo dezorijentisati.

S obzirom na to da zimska jutra postaju mračnija, ljudima s demencijom može da bude teško da prilagode svoje obrasce spavanja. Njihovom cirkadijalnom biološkom satu uz to treba više vremena da se adaptira na novu situaciju.

Kako dani postaju kraći, neke osobe s demencijom mogu da dožive i “sindrom zalazećeg sunca”, što je promena ponašanja u kasnijim poslepodnevnim satima.

U tom slučaju dementna osoba može da postane vrlo uznemirena ili zbunjena.

Demencija je sindrom povezan s neprekidnim opadanjem funkcionisanja mozga. Alchajmerova bolest je vrsta demencije i jedan od njenih najčešće dijagnostifikovanih oblika.

Simptomi demencije uključuju probleme s gubitkom pamćenja i mentalnom oštrinom i brzinom.

Pojedincima može da bude teško da pravilno govore, a za bolest su karakteristični i problemi s raspoloženjem i rasuđivanjem u određenim situacijama.

Dobrotvorna organizacija podseća da oni koji brinu o dementnim osobama mogu da preduzmu korake koji će im pomoći da se u manjem opsegu poremete i izmeni njihova dnevna rutina:

Pridržavate se rutine tokom dana i pre spavanja, čime se može regulisati poremećeni telesni sat. To se odnosi na obroke i vežbanje svaki dan u isto vreme.

Izlazak napolje tokom jutra jer doprinosi uspostavljanju unutarašnjeg telesnog sata dementne osobe i čini je umornijom i pospanijom uveče.

Izbegavati ono što tokom dana može da omete san, poput konzumiranja kofeina i dremanja po danu.

Dr Tim Beanland iz Društva za Alchajmerovu bolest kaže da je za većinu nas vraćanje satova unazad “bezbrižno sleganje ramenima” i samo zahteva da prilagodimo kazaljke na satovima kod kuće.

No za osobe s demencijom to može da “iazove anksioznost, zbunjenost i razdražljivost”, rekao je.

Izvor: Danas.rs

Ilustracija: Freepik.com