MARKO BULAT OTVORENO: Pevači koje drži mafija su popularni, ali oni moraju da…

Devedesetih godina Marko Bulat bio je sinonim za dobar provod u Beogradu

Upravo je Marko Bulat bio taj koji je nasledio Acu Lukasa na istoimenom splavu “Lukas” po kome je Aca i dobio nadimak, te za veoma kratko vreme postao sinonim za dobar provod u beogradskim krugovima i miljenik momaka “sa vrelog beogradskog asfalta”.

Bulat je snimio nekoliko hitova po kojima ga i danas pamte starije, a prepoznaju mlađe generacije, “Prijatelji, braćo, kumovi”, “Ritam oko”, Nebeska kafana”, “Dete sreće” i “Kad sam dečak bio” su neki od njih.

Imajući u vidu njegovo iskustvo tih divljih devedesetih godina, interesantno je pročitati šta je Bulat rekao u intervjuu koji je dao prošle godine za portal Nova.rs o tadašnjim ali i sadašnjim prilikama na estradi kada je simbioza na relaciji kriminal-estrada u pitanju.

Kako je izgledalo kada teški mafijaš uđe na splav? Da li su Vam se tresle noge na bini?

Nisu se tresle noge nikada. Ima puno tih tvrdih oraha, što bi se reklo, i ode glava za čas. Naravno, imaš strah, ali to je doza straha koja ne prelazi nivo dostojanstva.

Ko Vas je štitio, da li ste imali zaleđinu?

Štitio sam sam sebe.

Na vašim nastupima desila su se i dva ubistva…

Da. Jedno za doček Nove godine, a drugo ubistvo Bojana Banovića na „Lukasu“ za vreme pauze. Šta da kažem? Kako da reagujem na takve stvari? U to vreme su takve stvari, nažalost, bile normalne. Bilo je ratno stanje, gledaš vesti o ratu odavde i odande, vrti tamo, vrti ovamo… Doživljavaš takve stvari…

Mafija danas drži dobar deo estrade, pa pevačima plaća pesme, spotove i vodi im karijere. Kako ste to izbegli?

Ako želiš da igraš tu igru, onda upadaš u nju. Ti ljudi imaju više tezgi od mene, ali ne znam koliko im para ostaje od tih tezgi. Za običan svet ti pevači su dosta popularniji od mene. Međutim, moja prednost je što ja mogu da se ne javim na telefon i može da mi bude ugašen 10 dana, nikome ne moram da polažem račune. Neće me niko zvati u tri sata ujutru da me pita ‘Ajde, ustaj i pevaj „Prijatelji, braćo, kumovi“. Ne moram da radim te stvari zato što je neko uložio u moj album 50.000 evra. Neću da me niko vuče kao neku šerpu da pevam i kezim se kako mi je super, a nije mi do života. Mogu da završim svoju karijeru kad hoću, izdaću pesmu kad ja hoću, snimiću pesmu koju ja hoću i neću niko da odlučuje o tome osim mene.“

Tokom godina, Marko je ostao svoj, zaljubljenik je u serijal „Star Wars“ (Ratovi zvezda), veliki je vernik koji na Bogojavljenje pliva za Časni krst, a usavršio je i tehniku oslikavanja ikona i stekao titulu ikonopisca.

Tekst: Svet Dijaspore / Svetlana Nenadović Glušac

Foto: Instagram/bulat.marko