Ilon Mask predstavio novi model Tesle: Euforija tolika da su kupci spremni da čekaju i do pet godina! (VIDEO)

Kupci su „poludeli“ za novim modelom Tesla automobila – „cybertruckom“, čija serijska proizvodnja je nedavno počela. Biće to prvi novi model Tesle još od 2019. godine kada je stigao krosover „Model Y“, a ubedljivo najbolja prodaja očekuje se u SAD.

Prema podacima sa stranice „Tesla Reservation Tracker“, trenutno postoji više od 1,9 miliona rezervacija za dugo očekivani „cybertruck“ koji je najavljen još 2019. godine.

Sam Ilon Mask je ranije ove nedelje izjavio da je potražnja za novim modelom „toliko neuobičajena, da joj se ne nazire kraj“.

S obzirom na to da Tesla planira proizvodnju oko 375.000 primeraka „cybertrucka“ godišnje, biće potrebno oko pet godina da se isporuče svi rezervisani automobili.

Ipak, značajan broj vlasnika rezervacija možda neće izvršiti svoju kupovinu, jer je za rezervaciju bilo potrebno izdvojiti neuobičajeno malo novca, svega 100 dolara.

Bez obzira na to kako se stvari razvijaju, Tesla je već jako profitirala, jer po ovome ispada da su samo od rezervacija prikupili više od 190 miliona dolara.

„Cybertruck“ se proizvodi u fabrici Giga Texas, a ako bude potrebno, mogao bi se da se proizvodi i u fabrici Giga Mexico kada ona bude puštena u pogon za nekoliko godina.

Još se ne zna da li će „Cybertruck“ biti u ponudi i van američkog tržišta, iako je skoro 20 odsto rezervacija stiglo van SAD.

Foto: Tesla/Promo

Veliki problem za skoro šest metara dugačak automobil mogla bi da bude ogromna masa od oko 3,4 tone, koja uz nosivost od 1.500 kilograma ovaj pick-up čini preteškim da bi spadao u kategoriju automobila, već bi trebao da se registruje kao laki kamion.

To znači da bi novin Teslin model po našem i evropskom zakonodavstvu ovaj model mogao da se vozi samo sa vozačkom dozvolom za C1 kategoriju.

Mask je nedavno najavio da je „cybertruck“ drugačiji od bilo čega drugog na putu.

„Želim da naglasim da ‘cybertruck’ ima mnogo nove tehnologije u sebi, jako mnogo. Ne izgleda kao bilo koje drugo vozilo, jer nije kao nijedno drugo vozilo“, rekao je Mask.

Kako prenosi Auto Klub, uskoro se očekuje i zvaničan debi serijske verzije ovog električnog pik-ap modela, a navodno bi „cybertruck“ trebalo da ima domet od 560 kilometara.

Izvor: Nova.rs via N1 Srbija

Foto: Screenshot/Youtube