Rekordna temperatura okeana: Na jugu Floride zabelezena temperatura vode od 38,4 C

Temperatura okeana kod najjužnije tačke na Floridi prešla je 37 stepeni Celzijusovih – što znači da je bila topla kao u kadi – dva dana za redom, a meteorolozi danas kažu da bi to mogla biti najviša temperatura morske vode koja je ikada zabeležena, mada neki ovo merenje dovode u pitanje. Naučnici već vide razorne efekte produženog perioda vruće vode oko Floride, koji se sastoje u izbeljivanju korala, pa čak i njihovom odumiranju, i to na području oko Florida Kiza sa najotpornijim koralima.

Klimatske promene su ovog meseca dovele do rekordnih temperatura širom sveta, a naposletku vruća voda potpiruje uragane.

Naučnici su vrlo oprezno kazali da u pogledu očitavanja temerature vode kod Florida Kiza neke stvari nisu sigurne. Međutim, prema rečima američkog meteorologa Džordža Rizuta, očitavanje kod Manati beja je u ponedeljak uveče iznosilo 38,4 stepena Celzijusovih, a prethodne večeri ono je iznosilo 37,9 stepeni.

„To je potencijalni rekord“, rekao je Rizuto a njegov kolega Džef Masters je rekao: „Ovo je kao u kadi sa toplom vodom. Ja volim kad je temperatura u kadi oko 37-38 stepeni, a to je zabeleženo juče“.

Ukoliko bude potvrđeno, očitavanje od ponedeljka uveče biće za 0,8 stepeni veće u odnosu na rekord postavljen pre tri godine u vodama Kuvajta – tada je izmereno 37,6 stepeni.

Posledice po korale su ozbiljne. Istraživač podvodnog sveta Endrju Ibara, koji je kajakom otišao do mesta na kojem je zabeležen rekord, „otkrio je da je kompletan koralni greben doživeo izbeljivanja. Svaka pojedinačna kolonija korala doživela je neki oblik bleđenja, delimičnog ili potpunog izbeljivanja“.

Neki korali su čak odumrli, dodao je.

Do osamdesetih godina prošlog veka, izbeljivanje korala gotovo da nije postojalo, a sada se, kažu naučnici, došlo do tačke kada to već postaje rutina. Ono, doduše, ne ubija korale, ali ih slabi i može dovesti do njihove smrti, a događa se kad temperatura vode pređe 30 stepeni.

Džef Masters i meteorolog Brajan Mek Noldi ukazuju da bez obzira na to što se visoke temperature uklapaju u ono što se dešava oko Floride, očitavanje od ponedeljka može biti odbačeno, tj. može da ne bude prihvaćeno kao rekordno zbog toga što je na tom području voda plitka i mogla je biti pod uticajem toplog kopna na području obližnjeg Nacionalnog parka Everglejds.

Svejedno, kaže Mek Noldi, ovo je „zapanjujuće“ i valja uzeti u obzir da su temperature iznad 37 stepeni izmerene u dva uzastupna dana, a voda je veoma topla već više od dve sedmice.

Autor: Beta/AP via n1Info.rs