GREŠKA PRODAVCA: U Frakfurtu kupac poručio mobilne za 92, umesto za 1.099 evra, evo šta je sud rekao za grešku!

Kupac je naručio devet pametnih telefona iz izuzetno jeftine ponude – uključujući reklamirane besplatne slušalice. Ceo slučaj je završio na sudu, jer je trgovac napravio grešku prilikom oglašavanja.

Trgovac je pogrešio u određivanju cene i ponudio pametne telefone jeftino na internetu – za 92 evra, umesto kolika im je stvarna cena – 1.099 evra. Takođe, kupci je trebalo da dobiju slušalice besplatno. Tužilac je u ukupno tri narudžbe naručio devet mobilnih telefona i četiri para slušalica, te je račun odmah platio, prenosi N1 Zagreb.  

Kupoprodajni ugovori odnose se i na mobilne telefone, rekao je sud

Istoga dana cena spomenutih uređaja je podignuta na 1.099 evra. Dva dana kasnije, trgovac je poslao slušalice i o tome obavestio tužioca, odnosno kupca e-poštom. Dve nedelje kasnije slanje mobilnih telefona je otkazano zbog ozbiljne greške u ceni. Tužilac, odnosno kupac, je zatim otišao na sud.

S njim se složio i Frankfurtski sud, a tu je odluku sada potvrdio i Viši sud u takozvanoj savetodavnoj odluci. Ovo još nije presuda, već naznaka pravnog stajališta suda. U slučaju u Frankfurtu, onlajn trgovac je sada povukao svoju žalbu, pišu nemački mediji.

Prema opštim uslovima poslovanja trgovca, klik na dugme „Kupite sada” obvezujuća je ponuda kupca vezana uz kupoprodajni ugovor. Prodavač ga još nije prihvatio – kupoprodajni ugovor je sklopljen tek kada je naručeni proizvod otpremljen i postoji potvrda o otpremi.

Sud je objasnio da je slanjem besplatnih slušalica trgovac prihvatio i zahtev za sklapanje kupoprodajnog ugovora za pametne telefone. Kupovina takvog pametnog telefona bila je preduslov za dobijanje besplatnih slušalica, navode nemački mediji.

Sklopljeni su kupoprodajni ugovori za ukupno devet mobilnih telefona. Kupac je dakle prema stajalištu suda, trebalo da dobije sve mobilne telefone koje je naručio i platio po reklamiranoj ceni, bez obzira na to što se kasnije ispostavilo da se radi o grešci, prenosi Fenix.

Izvor: N1 Beograd