GRANITNA FASADA PREKO ZIDOVA: Projekat restauracije Mikerinove piramide u Gizi izazvao veliku ljutnju arheologa (VIDEO)

Projekat restauracije piramida kao vrednog istorijskog spomenika izazvao je veliku ljutnju i raspravu arheologa. Predloženo je da se na Mikerinovu piramidu postavi granitna fasada.

Mikerinova piramida treća je po veličini piramida u Gizi.  Nalazi se na istom platou u Gizi, gde su  Sfinga, Keopsova i Kefrenova piramida.

Mostafa Vaziri, šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, nazvao je ovaj poduhvat „projektom veka“.

U video snimku objavljenom na Instagramu vide se radnici koji postavljaju granitne blokove preko zidova piramide. 

U pitanju je japansko–egipatski projekat, a predviđeno je da radovi traju oko tri godine.

To će biti poklon Egipta svetu u 21. veku“, rekao je Vaziri, koji predvodi egipatsko-japanski tim stručnjaka koji rade na ovom projektu.

Na društvenim mrežama su se oglasili mnogi kritičari ovog poduhvata, uključujući egiptologa Moniku Hanu, dekana Arapske akademije nauka, tehnologije i pomorskog saobraćaja.

Burno je reagovala i ekspert za egiptologiju Monika Hane, dekan Arapske akademije nauka, tehnologije i pomorskog saobraćaja. Istakla je da jedino nedostaju pločice koje treba dodati Menkaureovoj piramidi!

Kada ćemo prestati sa apsurdima koji se primenjuju na upravljanje egipatskom baštinom. Poznato je da svi međunarodni zakoni zabranjuju nepotrebne intervencije na zaštićenim istorijskim spomenicima“, rekla je Monika Hane.

Obratila se svim arheolozima uz molbu „da se odmah uključe“.

Istorijski spomenici u Egiptu donose mnogo novca od turizma, ali su često predmet žučnih debata.

Debatu u društvu su u skorije vreme izazvale dve stvari, rušenje i uništenje područja koje se nalazi u istorijskom delu Kaira i farbanje u belo šarenih lukova džamije Abu al-Abas al-Mursi u Aleksandriji.

Izvor: rts.rs