Cela Evropa u panici: Toplotni talas  „Kerber“ ovih dana donosi temperature i do 50 stepeni!

Zaboravite „Lucifera“, cela Evropa drhti pred „Kerberom“ koji upravo stiže

Toplotni talas zahvatio je delove južne Evrope i severozapadne Afrike, s mogućim rekordnim temperaturama idućih dana, piše BBC. Očekuje se da će temperature premašiti 40 stepeni Celzijusa u delovima Španije, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske.

U Italiji bi temperature mogle dostići i 48,8 stepeni, pa je crveno upozorenje izdato za 10 gradova, uključujući Firencu i Rim.

Očekuje se da će toplotni talas Kerber – kojeg je Italijansko meteorološko društvo nazvalo po psu s tri glave koji se pojavljuje u Danteovom paklu – doneti ekstremne uslove u sledećih nekoliko dana.

Met Office kaže da će temperature biti najviše u petak, a BBC Weather kaže da bi veliki delovi južne Evrope mogli da zabeleže temperature preko 40 stepeni, a možda i više.

Vrućina će se verovatno nastaviti i tokom vikenda.

Najviša temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusa zabeležena je u blizini Sirakuze na Siciliji u avgustu 2021. Više od 60.000 ljudi umrlo je u Evropi prošle godine od posledica vrućine. Strahuje se da bi ovaj toplotni talas mogao da odnese mnogo više života ovog leta.

Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze objavio je da je ovogodišnji jun u svetu bio najtopliji ikad zabeležen.

Foto: Nova.rs /Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia, Marcos del Mazo / Alamy / Alamy / Profimedia, Edu Botella / ContactoPhoto / Profimedia, Reuters/STELIOS MISINAS

Kerber kosi Evropu: Ceo Mediteran u paklu rekordnih vrućina, ima žrtava, a očekuju se temperature od skoro 50 stepeni

Smrtonosni toplotni talas Kerber koji je pogodio Evropu danima unazad parališe gradove koji se nalaze na Mediteranu, a u utorak je odneo prvu žrtvu u italijanskom gradu Lodi – trdesetčetvorogodišnji radnik zaposlen na izgradnji puteva preminuo je nakon što je kolabirao zbog nesnosne vrućine. Da stvar bude gora, porast temperatura se tek očekuje, a meteorolozi predviđaju da će se kretati i do neverovatnih 50 stepeni.

Prema pojedinim informacijama, postoji mogućnost da je Kerber uticao i na još dva smrtna ishoda, takođe u Italiji.

Naime, u blizini Manfredonije dva brata, stara šest i sedam godina, udavila su u bazenu za navodnjavanje na istočnoj obali zemlje. Policija veruje da su deca tražila osveženje od vrućine plivajući u bazenu pre nego što se se udavili.

Uz to, Kerber  pravi velike probleme i turistima širom Italije. U utorak se u Rimu, kada su temperature premašile 36 stepeni, na desetine turista prilikom obilaska znamenitosti grada onesvestilo, zbog čega je Hitna pomoć imala „pune ruke posla“.

Ilustracija: Foto/Freepik.com

Takođe, svet su obišle fotografije na kojima se vidi kako turisti traže utočište ispod drveća, dok su drugi koristili svoje košulje kao improvizovanu zaštitu od sunca.

Inače, u narednim danima u Italiji bi temperature mogle da dosegnu i 48,8 stepeni, pa je crveno upozorenje izdato za 10 gradova, uključujući Firencu i Rim.

Na udaru i ostatak Evrope

Iako je situacija trenutno najkritičnija u Italiji, na udaru su i druge evropske zemlje. Očekuje se da će toplotni talas Kerber – kojeg je Italijansko meteorološko društvo nazvalo po psu s tri glave koji se pojavljuje u Danteovom paklu – doneti ekstremne uslove u sledećih nekoliko dana širom najstarijeg kontinenta.

Na primer, u Španiji su temperature dostizale do 44 stepena u južnim delovima zemlje.

Crveni krst u Španiji je pozvao ljude da provere najosetljivije osobe tokom visokih temperatura, kao što su deca i stariji ljudi. Apelovali su na ljude da ostanu hidrirani i da paze na znake toplotnog udara, koji može da uključuje povraćanje i nesvesticu.

Meteorolozi predviđaju da će temperature dostići 44 stepeni i u Grčkoj. U Atini će biti postavljena improvizovana mesta s hladovinom na Akropolju, a Crveni krst će takođe biti na licu mesta gde će davati besplatnu vodu posetiocima.

Grčki grad Larisa biće pogođen toplotnim talasom od 44 stepena ove nedelje, dok je Nacionalna opservatorija predvidela da će danas u Atini temperatura dostići 43 stepena.

Kao znak koliko su zdravstveni zvaničnici zabrinuti zbog predstojećeg talasa vrućine, grčka vlada juče je objavila hitne sastanke i pozvala poslodavce da se pobrinu da osoblje ne radi napolju između 12 i 17 sati narednih dana.

Takođe, poučeni iskustvima iz prethodnih godina, Grci se već sada spremaju za šumske požare, koji po pravilu zahvataju šume tokom leta.

Nešto blaže temperature zahvatiće Kipar – oko 41 stepen Celzijusove skale i Hrvatsku i Francusku u kojima će do kraja ove nedelje biti oko 39 stepeni.

Vrućina došla iz Afrike

Inače, pretpostavlja se da je toplotni talas je uzrokovan anticiklonom – visokim pritiskom – u pustinji Sahara koji se proširio u Maroko, Alžir, Tunis, i dalje prema južnoj Evropi.

U međuvremenu, vrućina, koja trenutno utiče na delove jugozapadne Evrope i severozapadne Afrike, doći će do Bliskog istoka kasnije ove nedelje, a Velika Britanija će biti pošteđena ekstremnim temperaturama.

Izvor: Nova.rs