Evo šta je najbolje da pijemo tokom toplotnog talasa: Voda nije najbolji izbor, već…

Nalazimo se u drugom ovogodišnjem toplotnom talasu, koji je rezultat stabilnih atmosferskih prilika i priliva toplog vazduha sa područja severne Afrike. Tokom visokih temperatura važno je voditi računa o unosu tečnosti. Ako želite da svom telu pružite optimalnu podršku na visokim temperaturama, trebalo bi da se klonite slatkih pića, savetuje Nemačko društvo za ishranu. Postoje bolje alternative koje telu obezbeđuju i druge važne supstance pored tečnosti.

Samo po sebi, nema ništa loše u tome da posegnete za hladnom vodom iz česme ili vodom iz prodavnice kada je vruće.

Ne sadrži kalorije i šećer i zadovoljava potrebe organizma za hidratacijom. Ako ne volite da pijete čistu vodu, Savetodavni odbor za potrošače savetuje da je začinite voćem ili začinskim biljem, piše Feniks.  

Zašto tokom leta ne treba piti samo vodu?

Visoke temperature ne utiču samo na ravnotežu u našem telu. Našem telu u vrelim letnjim danima su potrebni i drugi hranljivi sastojci u velikim količinama kao što su magnezijum, natrijum, kalcijum i kalijum. Oni se gube kada se znojimo.

Sportska pića, na primer, sadrže posebno veliki broj elektrolita. Ako više volite prirodniju opciju, možete pomešati i litar vode sa malim prstohvatom soli i dodati malo limuna.

Svako ko se mnogo znoji zbog vrućine može koristiti ove napitke da povrati ravnotežu elektrolita, prenosi N1 Hrvatska. 

Ilustracija: Freepik.com

Ova pića se preporučuju i po vrućem vremenu

Osim vode, tu su i druga pića koja služe kao osveženje u vrelim danima.

„Piće bez šećera ili sa smanjenom količinom šećera dobro gase žeđ tokom leta“, piše DGE. Dakle, pića koja imaju što manje šećera i kalorija. Na primer, voćni ili biljni čajevi ili kokosova voda.

Trebalo bi da se klonite ovih pića

Uz limunadu i ledeni čaj, kafa, crni i zeleni čaj nisu pogodni za zadovoljavanje potreba za tečnošću. Naime, kofein i tein dodatno podstiču cirkulaciju, što takođe podstiče znojenje. Kafa je i diuretik, što znači da gubimo više tečnosti.

Alkohol takođe nije od pomoći, jer izvlači vodu iz tela.

Najvažnije je da pijete dovoljno tečnosti kada je vruće

Pre svega, treba paziti da ne pijete premalo tečnosti.

Nemačko društvo za ishranu (DGE) navodi da zdrava odrasla osoba treba da pije 1,5 litara dnevno. Ali kada je temperatura visoka, morate piti više.

„Za vreme vrućina zdravim ljudima se preporučuje da piju tri litra tečnosti“, navodi DGE.

Ako želite da budete optimalno hidrirani, trebalo bi da pijete manje količine redovno tokom dana.

Izvor: N1 via Nova.rs