BOGATA VITAMINOM C I BETA KAROTENOM: Pet razloga da uvrstite ljutu papričicu u ishranu

Crvene ljute papričice su bogate antioksidansima koji štite nervni sistem i vid, u kombinaciji sa čokoladom snižavaju šećer u krvi i podstiču varenje.

Podstiču lučenje želudačnih sokova, varenje i ubrzavaju metabolizam. Sastojci kao što je kapsaicin u čili papričicama imaju antivirusna i antibakterijska svojstva, pa pomažu u jačanju imunološkog sistema.

Zahvaljujući vitaminu K2, čili pomaže u zarastanju rana, odnosno igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Takođe se veruje da vitamin K2 štiti srce i krvne sudove, sprečavajući razvoj ateroskleroze. Ljute paprike se često sade u teglama na terasi i bašti ili ih možete kupiti na pijaci, prenosi portal Živim.

Dobro su osušene, čak i zamrznute, i nije ih potrebno odmrzavati da bi se koristile tokom kuvanja. Zbog pikantnosti se jedu u malim količinama, a višak možete sačuvati i iskoristiti uz neki drugi obrok. Odlično se slažu uz variva, jela od povrća i meso.

Ako volite punije ukuse, umesto bibera i drugih začina dodajte čili. Dobro ide uz čokoladu. Otopite crnu čokoladu i dodajte čili. Jedite takav desert u umerenim količinama nakon obroka. Pomaže u snižavanju šećera u krvi i podstiče varenje i gubitak težine.

Izvor: Politika.rs