BEZ OBZIRA NA REZULTATE ISTRAGE: Air Serbia posle oštećenja aviona u letu prekida saradnju sa Marathon Airlines

„Bez obzira na rezultate pomenute istrage, ‚Er Srbija‘ je danas obavestila ‚Maraton erlajnz‘ da sa tom kompanijom raskida saradnju, tako da već od 21. februara nijedan let Er Srbije više neće biti obavljen letelicama te grčke kompanije“, saopštila je srpska kompanija.

„Er Srbija“ navodi da će letovi koje je trebalo da obavi „Maraton erlajnz“ biti raspoređeni na druge avione u floti, da bi se održao kontinuitet saobraćaja.

Avion kompanije „Maraton erlajnza“ sa 106 putnika sleteo je 18. februara na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ s rupom u trupu aviona i oštećenim krilom. Avion je leteo na relaciji Diseldorf – Beograd.

Kako navodi „Er Srbija“, avio-kompanija „Maraton erlajnz“ ispunjava sve neophodne standarde Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i članica je Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA). Sa tom kompanijom, „Er Srbija“ je sarađivala od juna 2023. godine po modelu kratkoročnog zakupa aviona, koji uključuje i članove posade (wet lease).

U okviru saradnje po osnovu kratkoročnog zakupa aviona zajedno sa posadom, partnerske avio-kompanije nose potpunu odgovornost za izbor i pripremu svih članova letačke i kabinske posade na njihovim avionima„, saopštila je „Er Srbija“.

Kompanija je uputila izvinjenje putnicima, uz napomenu da svi koji su bili na letu JU324 18. februara „imaju pravo na standardnu odštetu, kao i na nadoknadu ostalih troškova nastalih usled odlaganja leta za jedan dan„.

Takođe, kompanija je svim putnicima u potpunosti refundira novac od kupljenih karata za taj let, saopštila je „Er Srbija“.

Kompanija napominje da se neće oglašavati o ovom slučaju dok traje istraga.

Podsetimo, avion je zbog oštećenja sat vremena kružio iznad Beograda pre nego što je sleteo, što potvrđuje i Flightradar.24, sistem za praćenje aviona u stvarnom vremenu.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije i snimci na kojima se vidi da su vatrogasci morali da prskaju letilicu penom kako bi se izbegao požar zbog curenja goriva.

Policija istražuje incident

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 20. februara da je uputilo Upravi kriminalističke policije zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom događaja od 18. februara.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, avion Embraer E 195 (vlasništvo kompanije Marathon Airlines) na letu Air Srbije u fazi preleta izašao je „sa poletno-sletne staze i udario u antene/svetla da bi potom prinudno sleteo na aerodrom Nikola Tesla“.

„Policiji je naloženo da utvrdi šta se kritičnom prilikom dogodilo, kao i da se identifikuje eventualno odgovorno lice“, navodi se u saopštenju.

Izvor: slobodnaevropa.org