AMERIKANKA „ISHEJTOVALA“ HRVATSKO PRIMORJE: Za 7 dana jela u 13 restorana u Splitu, popljuvala hranu i uslugu

Amerikanka u 7 dana jela u 13 splitskih restorana, popljuvala i hranu i uslugu

Prošle nedelje svojim čitaocima obratio se hrvatski Index.hr interesantnim tekstom: „Dosta smo vam u zadnje vreme pisali o tome kako stranci hvale hrvatsku kuhinju, a mnogi ističu i koja jela svi koji ovde dođu moraju da probaju. Jedan engleski putopisac imena Richard sastavio je listu koja je možda i mrvicu promašena, a pogledati je možete ovde, a pisali smo ranije ove godine i o Amerikanki Julie koja živi u Hrvatskoj i svima preporučuje ovih 14 hrvatskih jela, koja su ujedno i njena najdraža.

Još pre nekoliko godina svoje je predloge oko toga šta jesti u Hrvatskoj dao i BBC, a možete ih pogledati ovde. No, čini se kako nisu svi baš oduševljeni, a i malo kritike može pomoći da se za ovu sezonu koja je sve bliže malo bolje potrudimo, pa smo iskopali jednu pritužbu Amerikanke na Trip Advisoru.“

„Kao da ih nije briga“

„Bok, trenutno sam u Hrvatskoj i razočarana sam kvalitetom hrane i usluge. Bila sam ovde, u Splitu, zadnjih 7 dana i probala sam 13 različitih restorana. Nema sreće. Hleb nije svjež, poslužuju i jedu vrlo malo povrća ili voća. Primetila sam da Hrvati jedu puno mesa i hleba. Uopšte, smatram da su njihove prehrambene navike nezdrave. Ni usluga nije sjajna, poslužuju kao da ih nije briga uživate li ili ne. Više puta moram tražiti da mi donesu limun za vodu, itd. Danas sam na putu za Dubrovnik i nadam se boljem iskustvu“, napisala je Natalia iz Bradentona na Floridi.

Foto: Svet Dijaspore

„Zlonamjeran post“

U komentarima na ovu objavu javilo se dosta ljudi. Nitko nije podelio isto ili slično iskustvo, upravo suprotno – nikako se ne slažu s američkom turistkinjom.

„To je drugačija kultura s drugačijim praksama. Ako želite nešto predvidljivo, pretpostavljam da biste mogli na odmor kod kuće? Putovao sam po celom svetu i očekivanja američke usluge nisu uobičajena. To je jednostavno nešto što morate očekivati ​​kada putujete“, piše jedan komentator.

„Bože, nasmijao me tvoj post. Pogledajte oko sebe, koliko je gojaznosti u Hrvatskoj u usporedbi s Floridom. Hrvati su puno zdraviji. Jeste li bili u Parizu i tražili od konobara limun za vodu? Vrlo verovatno biste od njih dobili nepristojan komentar“, piše jedna Hrvatica.

Inače, kako stvari stoje, čini se da smo se u ove dve godine opako približili Amerikancima kad je u pitanju gojaznost. U svetu danas ima oko milijardu gojaznih ljudi, a Hrvatska je među najgorima (detaljno o toj temi pročitajte ovde).

Nazad na kritiku

„Limun za vodu… Stvarno se pitam kako su neki ljudi dogurali ovako daleko u životu. A zašto bi restoran služio voće osim ako ono nije stvarno na jelovniku i ako ga neko naruči?! Povrća ima posvuda, kao prilog. Neko iz SAD-a osuđuje ’nezdrave‘ prehrambene navike druge zemlje“, stoji u jednom komentaru.

„Budući da verujem da je hrana pod jakim uticajem italijanske kuhinje i kao Italijan jedva čekam da probam. Razumem da je na jelovnicima puno hleba (njam njam), ali bez povrća ili voća. Neverovatno, mislim – samo zlonameran post. Pogledao sam jelovnike različitih restorana u kojima ćemo odsesti i izgledaju fantastično. Ako uđete u restoran s takvim stavom, možda nećete dobiti najbolju uslugu“, zaključuje jedan Italijan.

Ukoliko ste imali priliku da boravite u Hrvatskoj, podelite sa nama vaše mišljenje – Šta vi kažete, da je li hrana po restoranima u Hrvatskoj vrhunska ili se nađe tu i malo stari hleb, loše pripremljena hrana, neugodni konobari? Recite nam u komentarima, sigurno ste nekad naleteli na neke užase, ili u najmanju ruku – bezvezarije.

Foto: Svet Dijaspore

Izvor: Index.hr

Foto: Svet Dijaspore