„ZASTAVA“ PRODATA ZA 580.000 EVRA: Kultni automobil bivše Jugoslavije i zvanično odlazi u istoriju

Grupa Zastava vozila prodata za skoro 69 miliona dinara, novi vlasnik bivši direktor Energetike

„Zastava vozila“ u stečaju prodata je na javnom nadmetaju po početnoj ceni od 68,9 miliona dinara (oko 580.000 evra) konzorcijumu dve kragujevačke firme, čime je posle sedam godina stečaja počelo i formalno gašenje jedne od najvećih fabrika u nekadašnjoj Jugoslaviji, prenele su „Kragujevačke novine“.

Grupa „Zastava vozila“ je bila krovna firma u čijem su sastavu pored ostalog bile i fabrike – „Zastava vozila“, Fabrika kamiona „Zastava“, „Zastava rezervni delovi“.

Kako pišu „Kragujevačke novine“, novi vlasnik je konzorcijum koji čine Društvo za projektovanje, inženjering i poslovne usluge „Termogama“ iz Kragujevca i Društvo za proizvodnju, promet i usluge „Roling ko“ iz Kragujevca.

Vlasnik firme „Termogama“ je bivši direktor „Energetike“ Milan Ćirović, o kojem su „Kragujevačke novine“ ranije pisale da je, prema podacima iz katastra, suvlasnik placa od 10 hektara u krugu bivše kompanije „Zastava“.

Foto: Profimedia / via Forbes Srbija

Ovaj konzorcijum bio je ujedno i jedini učesnik javnog nadmetanja održanog 5. marta.

To je bila prva prodaja jednog preduzeća koju je oglasio Privredni sud u Kragujevcu po uvećanoj ceni do koje je došlo jer kupac ima pravo besplatne konverzije korišćenja zemljišta u pravo vlasništva.

Do ovog prava je doveo novi Zakon o planiranju i izgradnji koji je u javnosti kritikovan zbog toga što onima koji kupuju firme u stečaju daje i besplatno zemljište. Zato je došlo do korekcije cene, odnosno do zahteva da se u proceni vrednosti firme vrednuje i zemljište.

Prema rečima sudije Privrednog suda u Kragujevcu Saše Milosavljevića koji je zadužen za odnose sa javnošću procena vrednosti preduzeća je znatno uvećana nakon računanja vrednosti zemljišta.

Tako je prva procena vrednosti, od 14. jula prošle godine, bila 72,8 miliona dinara, a nova procena, od 29. decembra prošle godine, bila je 137,8 miliona dinara, odnosno skoro duplo veća.

Na ovaj način se došlo do početne cene za licitaciju od 68,9 miliona dinara, što je 50 posto od procenje vrednosti.

Grupa „Zastava vozila“, se bavila holding poslovima, odnosno upravljanjem preduzećima članicama grupe, ali su članice imale svoju samostalnost u smislu imovine i poslovanja. Preostalo je da se dovrše stečajevi i proda imovine Fabrike automobila „Zastava“ i Fabrike kamiona „Zastava“.

Prema saznanjima iz Privrednog suda u Kragujevcu, prva prodaja predviđa se uskoro, dok se prodaja Fabrike kamiona „Zastava“ ne očekuje u skorije vreme.

Foto: Profimedia / via Forbes Srbija

Izvor: Forbes Srbija /N1info.rs