Foto: Svet Dijaspore

Za sve koji vole magiju bozićne pijace: Informacije za ovogodišnji „Christkindlmarkt“ u Beču

Za Bečlije i mnogobrojne turiste, najposećenija i širom sveta najpoznatija austrijska božićna pijaca „Christkindlmarkt“, smeštena ispred spektakularne kulise Gradske kuće (Rathaus), biće otvorena od 19. novembra do 26. decembra.

U senci najavljenih restrikcija struje, božićna čarolija ove godine neće zaobići glavni grad Austrije, ali će raditi nešto drugačije nego do sada.

Božićna pijaca za 2022. godinu je drugačije organizovana i koncipirana

Elem, iz dosadašnja dva segmenta „božićnog sna” (Weihnachtstraum) i božićne pijace (Christkindlmarkt) postaje jedan i to kako gradske vlasti najavljuju “više ekološki, održiviji i više porodičan”.

Pored toga, Grad Beč svoj doprinos energetskoj krizi daće time što će tokom 38 dana, koliko će dugo biti otvorena bozićna pijaca ispred Rathaus-a, koristiti samo LED rasvetu, dok više od 40 stabala u parku ispred, ove godine neće biti osvetljeno, kao što je to bila praksa predhodnih decenija. Sem toga, vremenski period u kome će rasveta biti uključena skraćuje se za sat vremena.

Reorganizovana je i raspodela štandova

Zainteresovani trgovci, ukljucujuči i mnoga mala i porodična preduzeća kojima je data prednost, mogli su da se prijave na javni konkurs koji je bio otvoren do proleća. Od 360 pristiglih zahteva za dobijanje štanda, nakon toga što su pregledani od strane komisije, katalogizovani i rangirani po različitim kriterijumima, njih 100 je dobilo rešenje za dobijanje pijačne tezge na ovogodišnjem „Christkindlmarkt“-u u Beču.

Svi oni koji su smatrali da je ponuda iz godine u godinu uvek bila ista, jako su znatiželjni kako će ove godine sve to izgledati. Grad Beč tvrdi da posetioce očekuje „Šaroliki potpuri ukrasa, poklona, igračaka i rukotvorina za svačiji ukus“.

Što se kulinarske ponude tiče, sva sezonska jela biće proizvedena od regionalnih namirnica i sveže pripremljena

Foto: Svet Dijaspore (arhiva)

I ove godine će se čuveni božićni punč služiti u ukrasnim keramičkim šoljama za koje se polažekaucija, a koje ukoliko to želite, možete da zadržite i ponesete kući kao souvenir ili poklon.

Ispred gradske kuće, ove godine biće postavljena jelka iz Štajerske, čiji dolazak Bečlije očkuju sa nestrpljenjem.

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac

Foto: Svet Dijaspore (arhiva)