Ukraijna je pobednik Evrovizije 2022, pogledajte kako je glasala Austrija

Pobednici 66. Eurovision Song Contest-a u Torinu su predstavnici Ukraijne – etno/rep sastav Kulush Orchestra.

Iako su predstavici Ukraijne još iste večeri imali potrebu da daju izjave da njihova pobeda nije politički obojena, većina je upravo tog mišljenja – što je sasvim očekivano kada se uzme u obzir empatija koju cela Evropa ima sa Ukrajinskim narodom.

Prognoze kojima su baratale kladionice  i ovog puta su se ispostavile tačnima, samo je možda redosled nešto izmenjen. Naime, za velike favorite slovili su Velika Britanija, Španija, Švedska i Srbija, a to su upravo, pored Ukrajne i privih pet plasiranih zemalja.

Austrija i njeni predstavnici,  LUM!X i Pia Maria nisu imali sreće, te su u polufinalu zauzeli 15. mesto od 17 zemalja učesnica i time ispali iz daljeg takmičenja.

Danas je regulatorno telo “European Broadcasting Union” (EBU) saopštilo detaljne rezultate glasanja, po kojima se u većini zemalja drastično razlikuju glasanja publike i stručnog žirija, ista situacija je i kada je Austrija u pitanju…

Foto: Eurovision Song Contest
Foto: Eurovision Song Contest

Balkanska dijapora je opet odigrala veliku ulogu kada je glasanje za predstavnika Srbije u pitanju. Tako rezultati pokazuju da je publika u Austriji glasala ovako: Ukraijna (12), Srbija (10), Velika Britanija (8), Moldavija (7), Švedska (6), Norveška (5), Poljska (4), Italija (3), Nemačka (2) i Španija (1).

Dosta odstupanja imao je stručni žiri u Austriji koji čak ni jedan bod nije dao pobednicima – Ukraijni, kao ni Srbiji koja je zauzela pohvalno peto mesto, dok je utešnih dva poena dala Španiji koja je osvojila zavidno treće mesto, jedino su bili slozni kada je predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva u pitanju.

Tako je austrijski stručni žiri glasao ovako: Velika Britanija (12), Portugal (10), Holandija (8), Švedska (7), Armenija (6), Norveška (5), Grčka (4), Italija (3), Španija (2) i Švajcarska (1).

Balkanska dijapora je opet odigrala veliku ulogu kada je glasanje za predstavnika Srbije u pitanju