U zadnjem času otkazano takmičenje u pečenju prasića: Vegani sprečili održavanje „Sepra Fest“ u Aranđelovcu

Prva manifestacija pečenja prasića “Sepra fest”, koja je trebalo da se održi u nedelju 23. Jula u Aranđelovcu, naprasno je otkazana zbog, kako tvrde organizatori, prijave Vege zajednice Srbije.

Manifestacija je bila odobrena, ekipe prijavljene, šatori postavljeni, a onda je republička inspekcija juče došla, zabranila takmičenje i čitav skup koji je imao i muzički program.

Kako jedan od organizatora kaže, da je manifestacija otkazana saznali su 10 sati pred početak iste.

– Cilj nam je bio da na neki način okupimo ljude, porodice, prijatelje i da uz šumadijsku muziku to prezentujemo. Doživeli smo to da se za 25 dana prijavilo preko 150 ekipa, oko 2.000 učesnika po ekipi. Manifestacija je uredno bila prijavljena policiji. Desilo se na kraju nešto što niko nije očekivao, niko nije mislio da ćemo svi da postavimo opremu, ljudi su došli, spremili smo sve, naveli smo da nijedno prase ne može da uđe na manifestaciju bez potvrde da je meso ispravno. Svako prase koje je uneto, to je prase od ekipe. Saznali smo u 20 časova dan pre da je inspektor predao zahtev da festival mora biti sprečen. Razlog je da nije zahtev podnet, a mi smo uredno sve prijavili – rekao je organizator „Sepra festa“ Vladimir Nikolić gostujući na TV Prva.

Organizator manifestacije „Sepra fest“ Vladimir Nikolić / Foto: Sreenshot 

Jelena Disić, predstavnica „Vege“ zajednice demantovala je navode da su vegani tražili da se manifestacija zabrani.

– Mi nismo tražili zabranu. Ja se ne slažem da je njima stalo do tradicije, mogli su da održe skup bez klanja. Naše udruženje ima za cilj da spreči nasilje nad životinjama i da obavesti javne uprave. Mi smo poslali direktno kabinetu predsednika opštine i pozvali smo naše pratioce da nas podrže i urade isto. Ovo je jedini način našeg delovanja. Stav našeg udruženja je da životinja oseća bol i patnju kao i mi, mi moramo da osvešćujemo polako tu činjenicu – rekla je Jelena Disić koja je takođe bila gošća jutarnjeg programa na TV Prva.

Jelena Disić govorila je ispred Vege zajednice / Foto: Sreenshot 

„Želeli su da ponize Šumadince“

– Vege zajednica ima pravo da to radi, ali to ne znači da oni treba da nameću nama njihove stavove. Postoji sloboda u našem narodu, ja ne znam da li je zakonski zabranjeno da se peče prase. Ja ne znam da li se ikada desilo u Srbiji da se nešto otkazalo 10 sati pred događaj. Imali smo ekipe iz Slovenije, Rumunije. I samo da kažem, ništa nisu postigli time, svi ti prasići su bili juče ispečeni i isečeni. Ako im je cilj bio da spreče klanje praseta, nisu uspeli u tome – rekao je Nikolić i dodao da je ovo „akcija“ da se Šumadinci ponize kao i nametanje mišljenja.

Foto: Zoran Ilic /RAS Srbija

Inače, dok je trajala promocija „Sepra festa“ vegani su uputili saopštenje za javnost i pismo predsedniku opštine Aranđelovac sa zahtevom da se obustavi pružanje podrške tom događaju, jer kako su naveli – ubijanje nedužnih životinja uz pesmu i zabavu nije događaj koji bi gradska opština trebalo da podrži.

– Ako se naša tradicija zasniva na patnji i uskraćivanju slobode, da li možemo izgraditi društvo bez nasilja? Zabrinjavajuća je činjenica da smatrate da nešto ovako surovo može izgraditi tradiciju i publiku, ali je još gore da se u 21. veku započinje nova tradicija koja uključuje nasilje i rizična je po samu životnu sredinu. Na ovom skupu, po informacijama do kojih smo došli, biće veliki broj učesnika, a svaki tim podrazumeva mrtvo prase i aktivno ognjište. Ubistvo i upotreba radi zabave velikog broja mladunaca starosti između 6 i 12 meseci ne samo da nije etički, već je i ekološki vrlo zabrinjavajuće – navodi se između ostalog u pismu vegana upućenom predsedniku opštine Aranđelovac.

Veganstvo sve popularnije / Ilustracija: Freepik.com

Izvor: Blic.rs