TUŽNA VEST IZ SAD: Preminuo košarkaški trener Dejan Milojević

Dejan Milojević, slavni srpski košarkaš i trener, preminuo je u 46. godini nakon posledica srčanog udara koji je doživeo tokom noći.

Utakmica između Golden Stejt Voriorsa i Jute Džez biće odložena zbog tragične situacije.

Dejan Milojević bio je jedan od najtalentovanijih evropskih košarkaških trenera. Bio je poznat kao jedan od retkih stručnjaka iz Evrope koji je radio u NBA klubu, dok je u svetu bio poznat po radu sa mladim igračima.

Jedno od njegovih najvećih dostignuća u njegovoj karijeri bilo je to što je stvorio dvojicu najboljih igrača Evrope, Nikolu Jokića i Vasilija Micića. Prvi put u istoriji sportisti iz Srbije su zahvaljujući ovom velikanu zauzeli glavna mesta u NBA.

Tokom igračke karijere ostvario je brojne uspehe. Milojević je bio član juniorske reprezentacije Jugoslavije, zajedno sa Igorom Rakočevićem i Markom Jarićem, koji su 1998. godine osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Trapaniju u Italiji.

Bio je i član seniorske reprezentacije Jugoslavije, koja je osvojila zlatnu medalju na FIBA Evropskom prvenstvu 2001. godine.

Кasnije je bio i reprezentativac Srbije i Crne Gore, tada je reprezentacija zauzela 9. mesto na Evrobasketu 2005. godine.

Igrao je za domaće klubove FMP, Budućnost i Partizan, kao i za Pamesu Valensiju u Španiji i Galatasaraj u Turskoj. Tri puta za redom proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) Jadranske lige.

Tri godine nakon završetka igračke karijere 2009. godine, Milojević je postao selektor Mega košarke Jadranskog košarkaškog saveza (ABA), a poslednji angažman imao je u Golden Stejt Voriorsima gde je vršio funkciju pomoćnog trenera.

Tokom njegovog boravka u Megi, jedanaestoro igrača izabrano je na NBA draftu – Nikola Jokić, Vasilije Micić, Nemanja Dangubić, Timoti Luvavu-Kabaro, Ivica Zubac, Rade Zagorac, Vlatko Čančar, Ognjen Jaramaz, Alfa Кaba, Goga Bitadze i Marko Simonović.

Izvor: Nova.rs