PRVI U SVETU: Izrael odobrio prodaju laboratorijski uzgojenog goveđeg mesa

Iz izraelskog Ministarstva zdravlja saopštili su da je odobrenje nadležnih službi izdato izraelskoj kompaniji za prehrambenu tehnologiju „Aleph Farms Ltd.“

U toj kompaniji razvijena je i implementirana tehnologija koja omogućava laboratorijsku kultivaciju mesnog tkiva iz ćelija goveda. Inače, ranije je, na primer Singapur, izdavao dozvole za prodaju laboratorijski uzgojenog mesa, ali to se odnosilo samo na proizvode bazirane na biološkim sirovinama koje se dobijaju od živine.

U okviru pilot programa za istraživanje alternativnih jestivih proteina koje se sprovodi u Odeljenju za upravljanje rizicima od hrane, ministarstvo zdravlja Izraela, prvi put u svetu je odobrilo ’novi prehrambeni‘ proizvod koji uključuje kultivisane ćelije goveda, što je poznato i kao veštačko (kultivisano) meso”, objavljeno je iz resornog ministarstva Izraela.

Posle prolaska svih provera izdata je dozvola za prodaju ovog proizvoda široj javnosti u Izraelu„, dodaje se u saopštenju izraelskog ministarstva zdravlja.

U toku je rad na promociji alternativnih izvora hrane, imajući u vidu rastuću globalnu potražnju za proteinima i značaj proizvodnje hrane neživog porekla.

Inače, kompanija „Aleph Farms Ltd.“ ne očekuje da će uskoro biti profitabilna u ovom smislu.

Govedina čini samo oko 20 odsto prvog proizvoda kompanije, a teksturu daju i soja i pšenica.

Uprkos tome, troškovi proizvodnje su veoma visoki, a kompanija ne očekuje da će uskoro biti profitabilna.

Doći ćemo do razumnih cena, čak i ako nam za to treba vremena. Nismo osnovali kompaniju da kreiramo rešenje za bogate”, rekao je Didije Tubija, predstavnik kompanije.

Naš proizvod je jedinstven među odobrenim proizvodima jer se radi o goveđem proizvodu sa teksturom šnicle, sa našim ćelijama koje nisu genetski modifikovane i nisu podvrgnute drugim procesima. Naše ćelije su prirodne”, dodao je Tubija.

Izvor: RTS.rs