Totalni slom kriptovaluta – Pljušte otkazi, propadaju banke

Donedavno se činilo da kripto tržište doživljava pravi procvat. Broj kompanija koje plasiraju digitalne novčiće rastao je iz godine u godinu, nastajale su banke koje su nudile pozajmice i odlične kamatne stope na kripto depozite, a platforme za razmenu kripto valuta, poput „Koinbejza“, su zapošljavale sve veći broj ljudi. Izgledalo je kao da se novoj industriji smeši svetla budućnost. Međutim, kripro tržište je u veoma kratkom roku zapalo u ozbiljnu krizu.

Kompanije su počele da otpuštaju zaposlene, zamrzavaju isplate i sprečavaju gubitke, dovodeći u pitanje vitalnost čitavog sistema.

„Koinbejz“ je u juče saopštio da otpušta 18 odsto svojih zaposlenih, nakon najavljenih otpuštanja i u drugim kripto kompanijama kao što su „Gemini“, „Blokfaj“ i „Kriptokom“. Startap kompanije poput „Terraform Labs“ su propale, a eksperimentalna kripto banka „Celzijus“ je u nedelju obustavila isplate.

Nagli sunovrat, prema mišljenju analitičara, ilustruje nesigurnost strukture izgrađene oko ovih rizičnih i neregulisanih digitalnih sredstava. Ukupna vrednost tržišta kripto valuta je od jeseni pala za 65 odsto, a analitičari predviđaju dalji pad, piše Njujork Tajms.

„U ovakvim situacijama postaje jasno da su mnoge od ovih kompanija počivale na klimavim I neodrživim temeljima“, objašnjava Li Rajners, bivši zvaničnik Federalnih rezervi.

Stručnjaci su i ranije upozoravali da pojedine kripto kompanije nisu održive. „Terraform Labs“ je, na primer, ponudio TerraUSD, takozvani stejblkoin (stablecoin) sa fiksnom vrednošću vezanom za američki dolar. Vrednost ove kripto valute bila je algoritamski povezana sa sestrinskom kriptovalutom, Lunom. U maju je vrednost Lune naglo pala i sa sobom povukla TerraUSD. Takozvana „spirala smrti“ je destabilizovala šire tržište i gurnula neke investitore u finansijsku propast.

Jedna od najvećih svetskih platformi za kripto pozajmice – Celzijus – objavila je u nedelju da pauzira sva povlačenja, transfere i razmene između naloga „zbog ekstremnih tržišnih uslova“. Ova eksperimentalna kripto banka je agresivno plasirala svoje usluge kreditiranja klijentima, uz odlične kamatne stope ukoliko deponuju svoje kriptovalute kod njih.

Nestabilnost je izazvala krizu i u „Koinbejzu“, jednoj od najvećih platformi za razmenu kripto valuta. Kompanija je izgubila preko 2 miliona korisnika (19 procenata od ukupnog broja korisnika), a prihodi su pali za 27 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Vrednost akcija se skoro prepolovila, a turbulencije su dovele do otpuštanja velikog broja radnika.

Brajan Armstrong, izvršni direktor kompanije, obavestio je zaposlene o otpuštanjima u utorak, rekavši da je „kompanija prebrzo rasla i da je potpuno jasno da su angažovali previše ljudi“.

„Gemini“, kripto berza koju vode milijarderi Tajler i Kameron Vinklevos, takođe je najavila otpuštanje 10 odsto svojih zaposlenih. U pismu zaposlenima, braća Vinklevos su rekli da je industrija ušla u „kripto zimu“, ali su izrazili optimizam kada je u pitanju budućnosti industrije. „Kripto revolucija je uveliko u toku i ništa je ne može zaustaviti“, napisali su u pismu.

Foto: Shutterstock

Kompanije „Kriptkom“ i „Blokfaj“ su takođe najavile otpuštanja. „Blokfaj“ je najavio da planira da otpusti čak 20 odsto svojih zaposlenih.

„Gemini“ i „Blokfaj“ su odbili da komentarišu, dok je portparol „Kriptokom“ rekao da kompanija ostaje fokusirana na „ulaganje u proizvodne i inženjerske sposobnosti za razvoj proizvoda svetske klase“.

S obzirom da su kriptovalute rizična imovina, u situacijama kada se beleži rast kamatnih stopa i visoka inflacija, investitori povlače uložen novac iz visokorizičnih ulaganja. Zbog toga je vrednost kripto tržišta od jeseni pala za oko 65 odsto, a prognoze analitičara su sumorne.

U međuvremenu, kripto entuzijasti govore da je ovakva dinamika sastavni deo funkcionisanja kripto tržišta i smatraju da je sada odlično vreme za kupovinu zbog niskih cena.

Izvor: Nova.rs