TERORISTIČKI NAPAD U MOSKVI: Broj žrtava porastao na 115, Amerika upozorila Rusiju za napad, Isis preuzeo odgovornost? (FOTO/VIDEO)

Broj žrtava u terorističkom napadu u Moskvi porastao na 115, uhapšeni napadači

Broj poginulih u terorističkom napadu porastao do 115, saopštila je istražna komisija Rusije. Među žrtvama u terorističkom napadu u petak uveče u koncertnoj dvorani Krokus siti hol u tržnom centru na severozapadu Moskve, ima i troje dece. Šef FSB je izvestio Putina da je privedeno 11 osumnjičenih, uključujući četvoro koji su direktno učestvovali u terorističkom napadu. Ruski zvaničnici navode da je više od 145 ljudi ranjeno i da su mnogi od njih i dalje su u teškom stanju.

Foto: Tass

Islamska država je objavila da je odgovorna za napad, ali to još nije potvrđeno, jer su se i ranije proglašavali odgovornim u napadima za koje se ispostavilo kasnije da s tim nemaju veze.

Pod ruševinama pronađeno još 20 žrtava

Broj poginulih u terorističkom napadu porastao do 115, saopštila je istražna komisija Rusije.

Pod ruševinama je nađeno još 20 tela, izjavio je na brifingu gubernator Moskovske oblasti Andrej Vorobjov, prenosi Interfaks.

TASS: Upozorenja SAD imala uopšteni karakter

Službe bezbednosti Rusije zaista su dobile od SAD informacije da se priprema neki teroristički napad, ali su ti pdoaci imali uopšteni karakter, izjavio je za TASS izvor u ruskim službama bezbednosti.

Ranije je predstavnik Nacionalnog saveta za bezbednost Bele Kuće Edrijen Votson izjavio da su SAD prenele ruskim službama informacije koje su dobile početkom marta o tome da se u Mosvki sprema neki napad.

Foto: Agenstvo Moskva/SergejVedjaskin /M24.ru

Ambasada SAD u Rusiji upozorila je tada Amerikance na neposrednu pretnju od napada na velikim okupljanjima u Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je to tada nazvao pokušajem zastaršivanja i ucenom.

FSB: Teroristi imali kontakte sa ukrajinske strane

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da su teroristi koji su noćas izveli napad u Moskvi u kojem su ubijene 93 osobe, planirali da pređu rusko-ukrajinsku granicu, i da su imali kontakte na ukrajinskoj strani, prenose ruske novinske agencije.

Grupa osumnjičenih terorista je, kako navode ruski mediji, uhvaćena 100 kilometara od granice sa Ukrajinom u Brjanskoj obalsti.

Foto: Russian Emergencies Ministry/Handout via REUTERS

U toku noći su počele da se pojavljuju po društvenim mrežama insinuacije da iza svega može da stoji Ukrajina.

Jedna od ruskih televizija pustila je lažni video jednog od ukrajinskih zvaničnika na kojem on navodno priznaje da iza toga stoji Ukrajina. Čovek se nije pojavio na televiziji, govori se o potpuno lažnom videu.

Četvoro od 11 uhapšenih građani Tadžikistana

Reporteka N1 Aleksandra Godfroa navodi da je bila objavljena vest o tome kako je policija rano jutros presrela automobil u Brjanskoj oblasti, za koji se sumnja da su teroristi koristili da dođu na mesto napada i da sa njega odu. Pokušali su da pobegnu od policije, auto se u međuvremenu prevrnuo, i tada su uhapšene dve osobe, a jedna je ranjena. FSB je izvestio da je sada 11 uhapšeno, među kojima je četvoro koje je direktno učestvovalo u napadu.

Godfroa navodi da je sinoć objavljena vest da je ISIS preuzeo odgovornost, međutim, tu vest u Kremlju ne komentarišu jer se pojavila informacija da taj nalog na kome se prijavilo priznanje filijala ISIS ne koristi već neko vreme. Za sada se ni u koga ne upire prstom. Tu tezu o tome da se radi o Islamskoj državi je verzija koju su objavili zapadni mediji, Bela kuća kaže da su imali neke informacije, ali da su ih iskomunicirali sa Moskvom.

„U toku noći su počele da se pojavljuju po društvenim mrežama insinuacije da iza svega može da stoji Ukrajina. Jedna od ruskih televizija pustila je lažni video jednog od ukrajinskih zvaničnika na kojem on navodno priznaje da iza toga stoji Ukrajina. Čovek se nije pojavio na televiziji, govori se o potpuno lažnom videu“, ističe Godfroa.

Svetski lideri osuđuju napad u Moskvi:

Meloni: Gnusni teroristički čin

Užasan masakr nevinih civila u Moskvi je neprihvatljiv, poručila je italijanska premijerka Đorđa Meloni na društvenoj mreži X.

„Italijanska vlada čvrsto i potpuno osuđuje ovaj gnusni teroristički čin. Izražavam punu solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama“, poručila je Meloni.

Šolc: Osuđujemo užasan teroristički napad

Nemački kancelar Olaf Šolc osudio je, kako je naveo, užasan teroristički napad na nedužne posetioce koncerta u Moskvi.

„Naše misli su sa porodicama nastradalih i svih povređenih“, poručio je Šolc na društvenoj mreži X.

Autor: N1 Beograd, Reuters, Aleksandra Godfroa