SVET DIJASPORE IVENT – POVOD DAN ŽENA: Ovako je bilo juče na obilasku Austrisjkog Parlamenta (FOTO+VIDEO)

U susret Međunarodnom danu žena, portal „Svet Dijaspore“ u saradnji sa gospođom Gudrun Kugler, istaknutom članicom Austrijske narodne partije (ÖVP) i predsedavajućom Parlamentarne grupe austrijsko-srpskog prijateljstva, organizovao je ovaj događaj u novorenoviranom zdanju Parlamenta.

Tokom posete, zvanice i čitateljke portala „Svet Dijaspore“, imale su priliku da u pratnji profesionalnog turističkog vodiča istraže bogatu istoriju i arhitekturu Austrijskog Parlamenta izgrađenog 1883. godine.

Ova zgrada, remek-delo je arhitekte Teofila fon Hansena (Theophil von Hansen) i predstavlja klasičan primer neoklasicizma s jasnim uticajem grčke arhitekture, što simbolizuje demokratske ideale na kojima je zasnovan austrijski parlamentarizam.

Nakon obilaska ove, za milione turista koji godišnje posete Beč, prepoznatljive građevine, usledio je prijem na kome se okupljenima obratila Svetlana Nenadović Glušac, osnivač portla Svet Dijaspore, pozdravivši učesnice ove jedinstvene ture, a među njima i Itanu Pavićević, ministar savetnika u Ambasadi Republike Srbije u Republici Austriji, Milicu Vučković, generalnog konzula u Ambasadi Republike Srbije u Austriji, Nadu Knežević, direktorku predstavništva Privredne komore Srbije u Austriji, kao i Ružicu Bencun, suprugu ambasadora Bosne i Hercegovine u Austriji, NJ.E. Siniše Bencuna.

Konzul Milica Vučković, ministar savetnik Itana Pavićević i Ružica Bencun, supruga ambasadora Bosne i Hercegovine u Austriji (s.l.n.d)

Posebna nam je čast i zadovoljstvo da se okupljenim damama, našim dragim čitateljkama i zvanicama obratila ministar savetnik Itana Pavićević, nakog čega je usledio pozdravni govor austrijske poslanice i naše jučerašnje domaćice Gudrun Kugler.

Posebna nam je čast i zadovoljstvo da se okupljenim damama obratila ministar savetnik Itana Pavićević

Inače, gospođa Kugler, poznata je po svom angažovanju na polju ljudskih prava i zaštite manjina, kao i po svom radu u međunarodnim organizacijama poput OSCE-a. Pravnik je po zanimanju, katolički teolog i majka je četvoro dece. Njen doprinos društvenom angažovanju i političkom životu, kao i njeni stavovi o važnosti hrišćanskih vrednosti u politici, čine je inspirativnom figurom za mnoge​​​​​​.

Pozdravni govor austrijske poslanice i naše jučerašnje domaćice Gudrun Kugler (levo), na slici sa Svetlanom Nenadović Glušac, osnivačem portla Svet Dijaspore

Događaj je takođe bio prilika za druženje i razmenu mišljenja među prisutnim damama iz različitih sfera – od diplomatije, preko ekonomije, privrede i kulture, privatnih poduzetnica i medicinskih radnika. Gospođa Kugler je tu pokazala izuzetno angažovanje kada su naše žene u pitanju, te je odvojila vreme da sa svakom od njih ponaosob porazgovara o temama koje su njima bile važne, te se prijem produžio za gotovo dodatnih sat vremena. 

Ovaj susret je još jednom potvrdio važnost Međunarodnog dana žena i prilika za promociju ravnopravnosti, prava i dostignuća žena u različitim aspektima društvenog života.

Zahvaljujući organizaciji portala „Svet Dijaspore“ i izuzetnoj domaćici, gospođi Gudrun Kugler, ovaj događaj je juče predstavljao simbol međunarodne solidarnosti i prijateljstva, a u duhu vrednosti koje promoviše Međunarodni dan žena.

Srećan Dan žena drage naše dame i damice!

Tekst: Svet Dijaspore / Svetlana Nenadović Glušac / Nataša Polarecki

Fotos & Videos: Copyright Svet Dijaspore /Foto: Ugur Karakan – Ugurk Photography