Švedska pobednik Evrosonga 2023: Momenti koji su obeležili 67. izbor za Pesmu Evrovizije (VIDEO)

Sinoć je održan 67. izbor za Pesmu Evrovizije i nakon neizvesne i uzbudljive završnice pobedu je odnela Švedska.

Švedsku je predstavljala Lorin, koja je pesmom „Tattoo“ uspela da drugi put osvoji trofej i dovede Evroviziju u svoju zemlju.

Lorin je bila prva na listi posle glasanja žirija, a nakon što su sabrani ovi glasovi sa glasovima publike potvrdila je svoju poziciju na prvom mestu.

Švedska muzička zvezda je već jednom uspela da pobedi na Evroviziji predstavljajući svoju zemlju, kada je 2012. godine trijumfovala pesmom „Euphoria“.

Švedska je sedmi put osvojila evropsku i svetsku publiku, a naredna Evrovizija u ovoj zemlji održaće se tačno 50 godina nakon što je ABBA odnela pobedu pesmom „Waterloo“.

I ovogodišnji izbor za Pesmu Evrovizije obeležila je muzička različitost, dobre pesme, specifični scenski nastupi i zanimljivi kostimi, uz vizuelne efekte scene oko kojih se pobrinuo domaćin Velika Britanija.

Sama završnica Evrovizije bila je neizvesna, kada su se u užem izboru našle Finska i Švedska.

Finska je osvojila drugo mesto pesmom „Cha Cha Cha“, koju je izveo Käärijä. Njegov nastup ostaće zabeležen, a ekscentrični umetnik je smelom izvedbom osvojio publiku, pa je sthove pesme pevala cela liverpulska arena.

Zeleni kostim i „luda“ energija zaštitni su znak kontroverznog pevača.

U izvođenju pesme „Cha Cha Cha“, i ovog puta su mu pomogli igrači koji nisu bili ništa manje izazovni.

U jednom trenutku Karja ih je „zajahao“, a publika je bila u transu.

Srpski predstavnik Luke Black osvojio je 30 poena i našao se na 24. mestu. Luke Blac je predstavljao Srbiju pesmom „Samo mi se spava“, a iako se nije našao na vrhu liste po broju glasova, svojim mnastupom privukao je ogromnu pažnju, te ga je publika već pri izlazu na binu podržala vriskom i ovacijama. Njegova izvedba uspela je da oduševi i slavnu književnicu Dž. K. Rolins.

Kontroverzna autorka „Harija Potera“ odgovorila je na objavu na Tviteru, gde se Luke Black poredi sa likom iz njenih dela „Ink Black heart“, gotik ostvarenja koje se bavi vampirima.

Hrvatski predstavnici Let 3 i pesma “Mama ŠĆ” završili su na zlatnoj sredini… (13. mesto)

Austrija je osvojila 15. mesto

Ovogodišnju Evroviziju otvorila je emotivna izvedba Priceze od Velsa, Kejt Midlton, koja je na klaviru odsvirala pesmu posvećenu Ukrajini. Potom je usledio nastup prošlogodišnjeg pobednika „Kalush Orhestra“, koji je predstavljao Ukrajinu pesmom „Stefania“.

Finale Evrovizije održano je u Liverpulu, Velikoj Britaniji koja je preuzela organizaciju umesto Ukrajine, prošlogodišnje pobednice, koja zbog rata nije mogla da bude domaćin najvećeg muzičkog takmičenja.

U finalu se za trofej borilo 26 zemalja, po 10 izabranih iz oba polufinala, prošlogodišnji pobednik Ukrajina i pet zemalja koja uvek imaju direktan prolaz – Velika Britanija, Italija, Nemačka, Španija i Francuska.

Pobednika su birali stručni žiri i publika, kako zemalja učesnica, tako i preostalih zemalja sveta.

Izvor: Nova.rs