„Suši terorizam“: U Japanu hapšenja zbog pljuvanja u hranu, lizanja posuđa…

Policija u Japanu je izvršila nekoliko hapšenja nakon što je industriju suši restorana koja vredi više milijardi dolara pogodio talas „suši terorizma“, uključujući i slučaj u kojem je jedna mušterija istresla sline na hranu namenjenu drugim posetiocima.

Japanska novinska agencija Kjodo navela je da je uhapšeno troje ljudi, svi pripadnici iste grupe, zbog sumnje da su namerno vršili opstrukcije u suši restoranima.

Kjodo dodaje da se veruje da su to prva hapšenja zbog „nehigijenskog i uznemirujućeg ponašanja“, u trenutku kada ima sve više izveštaja o sličnim incidentima širom Japana, prenosi Gardijan.

Među uhapšenima je i 21-godišnjak koji je navodno pio iz zajedničke flaše soja sosa. Uhapšeni su i 19-godišnji mladić i 15-godišnja devojčica zbog pomaganja da se šeruje video od 10 sekundi na kojem se vidi kako on flašu sa soja sosom stavlja u usta.

Restoran u kojem se to desilo naveo je da ceni „brzu reakciju“ policije.

Ilustracija: Shutterstock

„Ovakve nesmotrene radnje… uzdrmavaju temelje odnosa poverenja koje smo izgradili sa mušterijama, i iskreno se nadamo da će široka spoznaja da su takve radnje zločin sprečiti druge da se upuste u takvo ponašanje“, naveo je taj restoran u saopštenju.

Niz higijenskih incidenata, među kojima je i onaj kada je jedan tinejdžer lizao rub šolje za čaj pre nego što je vratio na policu za samoposluživanje, a potom u prolazu pljunuo u tanjir sušija na pokretnoj traci, prvi put je izašao na svetlo dana ranije ove godine, primoravši lance restorana da preduzmu drastične mere kako bi nervozne kupce vratili za svoje stolove.

Ove nedelje jedan lanac restorana je objavio da zaustavlja svoje pokretne trake, nekoliko nedelja pošto je lider na tržištu Suširo, najavio da će isporučivati mušterijama suši samo „ekspresnim trakama“, nakon što oni putem ekrana na dodir naruče, čime je otežano drugim mušterijama da dođu u dodir sa hranom.

Jedan od restorana je naveo i da će uskoro početi da koristi kamere sa veštačkom inteligencijom kako bi nadgledao stolove mušterija, uprkos pritužbama da će tako oni biti pod prismotrom, kao kriminalci.

Takođe, lanac restorana Kajtensuši, čija vrednost je dostigla 5,4 milijardi dolara od kako je otvorio prvi restoran u Osaki 1958, hoće da koristi najsavremeniju tehnologiju za ubrzavanje isporuke hrane gostima i reši hronični nedostatak radne snage.

Izgleda, međutim, da se posle poslednjih promena suši vraća svojim „analognim“ počecima, sa gostima u stotinama restorana koji su primorani da čekaju da im narudžba bude isporučena ručno.

Izvor: N1