Pred Novakom Đokovićem su odlučujuća tri meseca u karijeri  

I pre nego što je počela nova ATP sezona Novak Đoković je morao da stane pred kalendar.

Ispred sebe je na zidu imao kalendar sa 12 listova. Odmah je obeležio tri ključna vremenska perioda.

Prvi je iza njega, a crvenom bojom je zaokružio dane (i možda crtao iksiće) od 1. do 29. januara. Ovaj period je završio trofejima u Adelejdu (serija 250) i na Australijan openu, stigao je ujedno do 22. grend slem titule. Mogao je da to štiklira.

Uzeo je još jednom marker i obeležio je 28. avgust kao početak i 10. septembar kao kraj misije zvane US Open. Uz ta crvena slova je stavio i znak pitanja, jer će promene oko uslova ulaska u SAD znati tek 11. maja, kada bi trebalo da budu ukinute sve antikovid mere u Americi.

I ostao je još jedan period. Najduži i najznačajniji. Tri meseca koja su mu možda i najvažnija u karijeri. Ako ih bude odigrao na najvišem mogućem nivou, više niko neće sporiti ko je najbolji teniser svih vremena. To bi bilo najvažnije štikliranje Novaka Đokovića u karijeri.

Možda i u životu.

Pakao počinje 8. aprila, a završava se 16. jula. U međuvremenu postoji i višenedeljna pauza, koja će ovog puta biti potrebna da se prikupi snaga za završni udarac i promenu podloge.

U samo 99 dana će Đoković odigrati verovatno šest turnira, a rezultati će odrediti da li će biti na vrhu sveta i da li će imati najviše grend slem titula u istoriji sporta.

Đoković će propustiti Indijan Vels, vrlo izvesno i masters u Majamiju ukoliko se stvari dramatično ne promene uskoro. Iako to ima i nekih dobrih stvari, sigurno je da bi Đoković više voleo da sam može da donese izbor da li će nastupati ili ne.

Projektovan raspored Đokovića

Monte Karlo (masters) 9-16. april

Srpska open (serija 500) 17-23. april

Madrid (masters) 26. april – 7. maj

Rim (masters) 10-21. maj

Rolan Garos (grend slem) 28. maj – 11. jun

Vimbldon (grend slem) 3-16. jul


Dakle, akcenat će u treninzima Đokovića biti apsolutno na pripremi za šljaku. U Monte Karlu brani tek 25 poena i sa dobrim rezultatom bi umnogome mogao da popravi bodovni saldo na ATP listi. Potencijalno za čak 975 poena.

Zatim mu sledi dolazak u Banjaluku gde će imati najmanji pritisak, ali će ovo ujedno biti prilika da se napuni dobrom energijom. Upravo je najbolje stvari često radio nakon što bi ga domaći navijači dodatno motivisali.

Onda mu sledi odlazak u Madrid gde ga je prošle godine u polufinalu zaustavio Karlos Alkaraz. Neće biti lakih mečeva, jer će tu već i Rafael Nadal gotovo izvesno biti u punoj snazi.

Biće ovo prilika da ugrozi Nadala na šljaci i pokaže da može da se nosi sa njim. I na kraju poslastica sezone na šljaci bi mogla da se desi na Rolan Garosu. Verovatno i znatno pre finala, jer je pitanje koju će poziciji na ATP listi imati Nadal kada se budu određivali nosioci u Parizu.

Ukoliko pitate Đokovića, nema nikakvu dilemu da želi da se na Rolan Garosu odmeri sa Nadalom i da ga pobedi po treći put na ovom grend slemu. Uostalom, u istoriji tenisa samo je on uspeo Nadala dva puta da pobedi na ovoj podlozi.

Onda slede tri duge nedelje pauze. Đoković će pokušati da prikupi snagu nakon izuzetno napornih meseci, a onda i da pokaže svima zbog čega je možda i najbolji igrač na travi u istoriji.

Da bi to uradio neophodno je da osvoji još najmanje jednu titulu na Vimbldonu, jer u ovom trenutku Federer ima osam, naspram Đokovićevih sedam. Ipak, nije izgubio na Vimbldonu od 2017. godine i nalazi se u seriji od 28 pobeda zaredom. Sve drugo osim još jedne njegove titule bilo bi ogromno iznenađenje.

U idealnom scenariju bi Đoković mogao da napadne čak i kalendarski grend slem, ali nema nikakve dileme da je epicentar sezone Rolan Garos.

Tu bi mogao da zada završni udarac Nadalu i ako bude imao šansu, priliku neće propustiti.

Izvor: Nova.rs/ Autor: Miodrag Dimitrijević