Na dodeli 95. Oskara izdominirao jedan film i glumice u belim haljinama (VIDEO)

Favorit ovogodišnje dodele Oskara, komedija „Everything Everywhere All at Once“ osvojila je rano jutros u Los Anđelesu Oskara za najbolji film na 95. ceremoniji dodele nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Komedija kombinuje akciju, tinejdžerski humor i naučnu fantastiku, a u ulozi vlasnice perionice je Mišel Jeo koja je neočekivano pozvana da spase mnoštvo paralelnih univerzuma od zle sile – alter ega svoje depresivne ćerke.

Vlasnica perionice mora da koristi svoje moći iz različitih alternativnih života, tako da posećuje često potpuno lude svetove, gde neki ljudi, na primer, imaju prste u obliku viršle.

U toj kategoriji su bili nominovani – „The Banshees of Inisherin“, „The Fabelmans“, „Tar“, „Top Gun: Maverick“, „Avatar: The Way of Water“, „Elvis“, „All Quiet on the Western Front“, „Women Talking“ i „Triangle of Sadness“.

Mišel Jeo je osvojila Oskara za najbolju žensku ulogu, dok je Džejmi Li Kertis koja igra u tom filmu dobila Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu.

Film je takođe dobio nagradu za najbolju režiju koja je pripala rediteljima Danijelu Kvanu i Danijelu Šajnertu.

Spisak glavnih dobitnika na 95. dodeli Oskara:

– Najbolji film: „Everything Everywhere All At Once“

– Nabolja režija: Danijel Kvan i Danijel Šajnert

– Najbolji glumac: Brendan Frejzer

– Najbolja glumica: Mišel Jeo

– Najbolja muška sporedna uloga: Ke Hui Kvan

– Najbolja ženska sporedna uloga: Džejmi Li Kertis

– Najbolji strani film: „Na Zapadu ništa novo“ (Nemačka)

– Najbolji dokumentarni film: „Navaljni“

– Najbolji animirani film: „Pinokio“

– Najbolji originalni scenario: „Everything Everywhere All at Once“

– Najbolji adaptirani scenario: „Women Talking“

Domaćin ceremonije Džimi Kimel pomenuo je prošlogodišnji incident, šamar glumca Vila Smita voditelju i komičaru Krisu Roku, rekavši da želi da se svi osećaju bezbedno.

Akademija je prošle godine kritikovana jer je dozvolila Smitu da se posle datog šamara ponovo popne na binu da primi nagradu. Glumac se tada izvinio Roku. Smitu je od tada zabranjeno prisustvo na ceremonijama Oskara tokom deset godina, a ove godine je formiran „krizni tim“ koji iza kulisa nadgleda da ne dođe do bilo kakvih incidenata.

Novina je bila da su zvanice prolazile belim, a ne crvenim tepihom.

Iako zvanično nije saopšteno zašto je tepih boje šampanjca a ne uobičajeno crveni, Kimel se našalio novinarima rekavši da organizatori žele da budu sigurni da neće biti prolivena ni kap krvi.

Na ceremoniju nisu došli Tom Kruz za film „Top Gan: Maverik“ kao ni reditelj Džejms Kameron za ostvarenje „Avatar: The Way of Water“, iako su ti filmovi dobili nominacije za Oskara.

Zanimljivost je bila na samom početku ceremonije kada je član osoblja organizacije na mikrofonu zamolio publiku da se uzdrži od grljenja pobednika dok prilazi i penje se na binu. Takođe je savetovano da agenti, menadžeri i ostali promoteri filma na bini manje govore, već to ostave za novinare koji ih čekaju u pres sali.

Organizatori su od ranije kritikovani da ceremonija suviše dugo traje.

„Na Zapadu, ništa novo“ najbolji strani film

Nemačka adaptacija „Na Zapadu, ništa novo“, remek-dela romanopisca Eriha Marije Remarka o užasima Prvog svetskog rata, osvojila je Oskara za najbolji strani film.

Film u produkciji Netfliksa treća je verzija knjige koja je prikazana na ekranu u jednom veku, ali prva na nemačkom jeziku.

U toj kategoriji su bili nominovani „Argentina, 1985“, „Close“ , „EO“ i „The Quiet Girl“ .

Svečanost je kao i svake godine prenosila američka televizijska mreža Ej Bi Si.

Dodelom Oskara završena je sezona dodela filmskih nagrada u svetu.

Pre Oskara dodeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus. Te nagrade su često pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara.

Michelle Yeoh i Brendan Fraser /AP Photo/John Locher

Brendan Frejzer i Mišel Jeo dobitnici Oskara za najbolju mušku i žensku ulogu

Glumac Brendan Frejzer i glumica Mišel Jeo osvojili su rano jutros u Los Anđelesu Oskara za najbolju mušku i žensku ulogu.

Frejzer je nagrađen za ulogu u filmu „The Whale“, a u toj kategoriji bili su nominovani Ostin Batler, Kolin Farel, Pol Meskal i Bil Naji.

Mišel Jeo je osvojila nagradu za ulogu u komediji „Everything Everywhere All at Once“, a u toj kategoriji su bile nominovane Kejt Blančet, Ana de Armas, Andrea Rajsborou i Mišel Vilijams.

Na dodeli 95. “Oskara” izdominirale dame u belim kreacijama

Kao što je to uobičajeno već decenijama unazad, oči svetske javnosti uperene su na dešavanja na cuvenom crvenom tepihu ispred Kodak teatra pre same ceremonije dodele prestižne zlatne statue.

Međutim, ove godine napravljen je presedan pa je tepih crvene boje zamenjen onim u boji šampanjca. Saznavši za ovaj novitet, glumice su u poslednjem momentu menjale svoje stajlinge i kako se ispostavilo – većina njih se odlučila za bele haljine, koje do sada, kako je praksa pokazala, nisu se baš dobro „fotkale“ na crvenom tepihu…

Kako su zvezde i zvezdice sa velikog platna izgledale pri dolasku na tepih boje šampanjca pogledajte u videima koje smo vam pripremili…

Svet Dijaspore

Izvor: N1 Beograd / Svet Dijaspore