Super-heroji u belom! Lekari u Nišu operisali 12 vikenda zaredom, bez zarade i u svoje slobodno vreme!

Nakon gotovo 100 dana i 12 uzastopnih vikenda tokom kojih je osoblje Klinike za kardiohirurgiju u Nišu radilo bez novčane naknade, njihov cilj je ostvaren – liste čekanja više ne postoje.

Kako je na svom Fejsbuk napisao direktor ove Klinike dr Dragan Milić, sada u ovoj zdravstvenoj ustanovi postoje samo liste zakazivanja.

„Posle gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda cilj koji je postavila naša Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš da se eliminišu sve liste čekanja za kardiovaskularne operacije je ostvaren. Liste čekanja od danas na našoj klinici ne postoje i nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od 5-15 dana. Od sutra se klinika vraća na redovan režim rada“, napisao je on i dodao:

„Lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazivanja na kojoj se sada nalazi 42 bolesnika! Operacije koje su se prošle godine čekale 3-4 a nekada i 6 meseci više se neće čekati. U ovih 100 dana urađeno je ukupno 248 operacija a prošle godine za isto vreme 117. Samo je u martu mesecu ove godine uradjeno neverovatnih 98 operacija! Broj hospitalizovanih bolesnika u prva 3 meseca prošle godine bio je 145 a ove čak 353! Broj ambulantnih pregleda za period januar-mart ove godine iznosio je 3.014 a prošle godine 1.467. Dakle, u odnosu na prošlu godinu došlo je do dupliranja broja operacija, broja pregleda i broja hospitalizacija…. Jedino je stopa smrtnosti ostala ista – ispod 2% (1.98%) uključujući i hitne slučajeve. Niko od pacijenata koji je operisan tokom vikenda nije preminuo (bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvalitet rada)… Ova pretpostavka se nije pokazala tačnom…“

Podsećamo, niški lekari odlučili su, krajem prošle godine, da bez bilo kakve novčane naknade operišu pacijente i vikendom, sa ciljam da se smanje liste čekanja koje su tada bile predugačke.

Jedan od „heroja juga“ iz Niša: Nismo želeli da nam više ijedan pacijent umre čekajući operaciju

Lekari Klinike za kardio-vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko-kliničkog centra Niš su posle 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, bez ikakve naknade, uspeli da ostvare cilj, da eliminišu liste čekanja za operacije na toj klinici. Mlađan Golubović, jedan od tih lekara, koje je javnost prozvala „heroji juga“, kaže da su na ideju došli iz ljudskih pobuda, da su dobili informaciju od sestara iz kol centra da je par pacijenata koje su pozvali na operaciju u međuvremenu preminulo.

Kako priča za N1, mladi lekari su predložili da rade vikendom, a uprava klinike i celokupno osoblje dalo je zeleno svetlo da žele svi da učestvuju u tome.

„Trajalo je 12 nedelja i prvi nadolazeći vikend za Uskrs provešćemo najzad sa porodicama“, kaže Golubović koji se javlja sa radnog mesta, iz dela za intenzivnu negu.

Dodaje da pošto je javnost upoznata sa njihovom akcijom, „poslednja dva dana na klinici vlada lepo raspoloženje, bilo da šetate gradom ili idete na neki ručak, naši sugrađani su oduševljeni“.

„Juče nas je obradovalo što je Novak Đoković čestitao našem timu“, navodi sa osmehom i dodaje da su oni sve to uradili da vide nasmejana lica njihovih sugrađana.

Na pitanje kako sada, pošto su eliminisane liste čekanja, izgleda procedura dolaska na kardio-vaskularnu operaciju u njihovoj klinici, kaže da se najpre oformi konzilijum koji proceni koje su sve analize potrebne da pacijent uradi pre operacije.

„Kada ih uradi, a za rezultate se nekad čeka i 20-ak dana, dolazi u anesteziološku ambulantu, tamo mu pregledaju rezultate i onda su ranije odlazili na listu čekanja gde bi ih pozivali, nekad za dva, nekad za tri, nekad tek za šest meseci, u zavisnosti od ozbiljnosti slučaja“, navodi.

Sada međutim, dodaje, ukoliko pacijent dođe u utorak ili u četvrtak u anesteziološku ambulantu, ako je sve u redu, on već sledeće sedmice biva pozivan na operaciju.

Na pitanje da li su imali podršku države i menadžmenta, kaže da nije u kontaktu ni sa kim od njih, ali da im je sav materijal koji je bio potreban za sve te operacije bio obezbeđen.

„Siguran sam da će reakcija na ovaj naš trud od strane nadležnih struktura biti pravovremena i dobra“, priča Golubović za N1.

Izvor: Nova.rs / N1 Srbija

Foto: Facebook/Dragan Milic