SLATKI PONEDELJAK: Recept za savršene vazdušaste krofne

Krofne su savršena hrana za hladne dane. Prazne, slatke, slane, na vama je da odaberete. Ipak, ako ih ne napravite kako treba, nema tog fila koji će popraviti ukus. Ovo je recept za vazdušaste mekane krofne, sa kojim nema greške.

Sastojci:

800 grama brašna
2 jaja
400 ml mlakog mleka
50 grama svežeg kvasca
1 puna kašika šećera
1 kafena kašičica soli
50 ml ulja
po želji, strugana kora jednog limuna
šećer u prahu za posipanje
nadev po želji
razne glazure po želji

Uputstvo:

Pomešajte toplo mleko, izmrvljen kvasac i šećer, dobro izmutite. Dodajte ostale sastojke (ulje, jaja, so, brašno i limunovu koricu ako je koristite) i umesite testo. Prekrijte posudu i ostavite je na toplom mestu dok testo ne udvostruči zapreminu. Zatim ga premesite i ponovno ostavite da nadođe.

Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo na debljinu od 1 cm. Izrežite krofne okruglom modlom ili čašom.

Ređajte isečeno testo za krofne na pobrašnjenu radnu površinu, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 20-30 minuta.

Za prženje krofni, koristite šerpu koja je široka i niska (da bi se krofne lakše okretale). Krofne treba da plivaju u ulju, ne dodirujući dno šerpe. Pazite da ulje ne bude previše toplo.

Lagano nauljite ruke, uzimajte testo za krofne i spuštajte ih u ulje s onom stranom koja je bila gore. Pržite četiri krofne odjednom. Pokrijte šerpu i pržite dok se krofna dobro ne podigne. Zatim skinite poklopac, okrenite krofne i pecite do kraja.

Pržene krofne stavljajte na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Krofne možete puniti po želji, posipati šećerom u prahu ili preliti različitim glazurama.

Savet: Proverite temperaturu ulja ubacivanjem malog komada testa – idealno je ako oko testa počnu da se stvaraju mali mehurići. Ako testo odmah potamni, ulje je prevruće, pa ga treba ohladiti ili dodati malo hladnog ulja, odnosno smanjiti temperaturu. Prilikom prženja, prekrijte krofne i pržite ih preklopljene kako bi se dobro naduvale i postale šupljikave, zatim ih preokrenite i pržite bez poklopca. Ako želite krofne koje nisu šuplje, razvijte testo deblje od 1 cm.

Izvor: Danas.rs