Sinoć je u Beču otvorena izložba „Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji“ (foto + video)

Povodom 220 godina od osnivanja slovačkog sela Kovačica u Vojvodini, u organizaciji Slovačkog kulturnog centra i Fondacije Babka iz Kovačice sinoć je u Beču priređena izlozba slika naivnog slikarstva po kome je taj kraj poznat.

Otvaranje izložbe pod nazivom „Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji“ održano je u četvrtak, 19. januara, u prostorijama Slovačkog kulturnog insituta u Beču, uz brojne ljubitelje umetnosti i u prisustvu Pavela Babke, kustosa zbirke „Babka Kovačica Foundation“.

Izložbu je pozdravnim govorom otvorio dr Igor Skoček, direktor Slovačkog insituta u Beču, zatim je usledio govor NJ.E. Nebojše Rodića, ambasadora Republike Srbije u Austriji. Nešto ranije u toku večeri, izložbu je posetio i NJ.E. Peter Mišik, amabasador Republike Slovačke u Austriji, koji je zbog neodložnih obaveza propustio samo otvaranje izložbe.

Na pitanja voditeljke programa, Pavel Babka je odgovarao sa strpljenjem i uz mnoštvo informacija i interesantnih anegdota, da je bilo zadovoljstvo slušati ga.

Naivno slikarstvo Kovačice

Za sve koji neznaju, Kovačica je multietnicka opština u kojoj zajedno sa slovačkom većinom žive Srbi, Mađari i Rumuni, a ime ovog idiličnog mesta iz vojvođanske ravnice, naivno slikarstvo pronelo po svim meridijanima diljem sveta.

Zajednica Slovaka iz Kovačice tokom dva veka iznedrila je mnogobrojne slikare, koji su za sobom ostavili bogat opus naivnog slikarstva, koji i danas budi inspiraciju novim generacijama naivnih slikara Kovačice.

Izložba je otvorena od 20.01. -14.02.2023.

Naivno slikarstvo Kovačice možete videti na izložbi „Naive Malerei der slowakischen Minderheit in Serbien“ (Naivno slikarstvo slovačke manjine u Srbiji) od 20. januara do 14. februara ove godine u prostorijama „Slowakischen Kulturinstitut in Wien“  na adresi Wipplingerstrasse 24-26, 1010 Wien.

Foto: Svet Dijaspore
NJ.E. Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Beču /Foto: Svet Dijaspore
 NJ.E. Peter Mišik, ambasador Republike Slovačke u Austriji /Foto: Svet Dijaspore
Foto: Svet Dijaspore
Foto: Svet Dijaspore
 NJ.E. Axel Wech, ambasador Ministrastva poljnih poslova Austrije / Foto: Svet Dijaspore
NJ.E. Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Beču, Klara Babka, Svetlana Nenadović Glušac, direktor magazina Diplomacy and Commerce Austria i portala Svet Dijaspore i Pavel Babka, Babka Kovačica Foundation (s.d.n.l.) / Foto: Svet Dijaspore
Foto: Svet Dijaspore
Foto: Svet Dijaspore
Foto: Svet Dijaspore

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac

Foto: Svet Dijaspore