Simbolici nikad kraja: Nagrada za 50.000-og gledaoca filma „Sveta Petka, krst u pustinji“ otišla u ruke ženi iz Petke (VIDEO)

Bečka premijera filma „Sveta Petka, krst u pustinji“

Sinoć je u Beču premijerno prikazan film „Sveta Petka – Krst u pustinji“, za koji je vladalo toliko interesovanje ovdašnje Dijaspore, da je film istovremeno prikazan u čak četiri bioskopske sale bioskopa „Cineplexx Millennium City“.

Bečku premijeru svojim prisustvom uveličali su glavna glumica Milena Predić, režiser filma Hadži-Aleksandar Đurović i autorka knjige „Petkana“, po kojoj je film snimljen, Ljiljana Habjanović Đurović.

U prilog tome koliko je interesovanje bioskopske publike za film „Sveta Petka – Krst u pustinji“, najbolje govori podatak da je za tri nedelje prikazivanja, film u Srbiji pogledalo nešto više od 49.000 ljudi, a u Beču je sa hiljadu prodatih karata za premijeru, pređena brojka od 50.000 gledalaca.

Peđa Ljubojević, direktor „Adria Filma“, režiser filma Hadži-Aleksandar Đurović, autorka knjige „Petkana“ Ljiljana Habjanović Đurović, glumica Milena Predić, i Lora Ðurović „Adria Film“ (s.l.n.d.)

Ideja da se nagradi 50.000 gledalac, došla je od celog tima, na čelu sa režiserom filma Hadži-Aleksandarom Đurovićem, koji je u glavnoj dvorani rekao da je dobitnik nagrade gledalac koji sedi u redu 6 na sedištu broj 9.

Naravno da u toj kombinaciji brojeva postoji simbolika, jedna je da je to datum rođenja režiserove majke Ljiljane Habjanović Đurović, autorke knjige „Petkana“, drugi je da je to datum beogradske premijere filma koja je bila 6. septembra.

No, da se simbolika tu nije završila, pokazuje i to da je nagrada za 50.000-og gledaoca otišla u ruke Violeti Sarafinović, koja je rodom iz sela Petka pokraj Požarevca, a koja živi i radi u Beču.  

Simbolika se nastavlja, nagrada za 50.000-og gledaoca otišla u ruke Violeti Sarafinović, koja je rodom iz sela Petka pokraj Požarevca

FILM „SVETA PETKA – KRST U PUSTINJI“ – PREMIJERNO U EVROPSKIM BIOSKOPIMA

Nakon svečane premijere u Beču, film nastavlja da se prikazuje na redovnom repertoaru bioskopa Cineplexx Millennium City, Donau Zentrum i Lugner Kino. Austrijska publika će imati priliku da pogleda film „Sveta Petka – Krst u pustinji“ i u Cineplexx bioskopima širom zemlje 2. oktobra.

Film će takođe biti prikazan 1. i 2. oktobra u odabranim bioskopima Nemačke, kao i u Češkoj republici i na Malti. Tokom meseca oktobra film će biti prikazan i u Švajcarskoj, Belgiji, Luksemburgu i Švedskoj.

Peđa Ljubojević, direktor „Adria Filma“, autorka knjige „Petkana“ Ljiljana Habjanović Đurović, glumica Milena Predić, režiser filma Hadži-Aleksandar Đurović i Lora Ðurović „Adria Film“ (s.l.n.d.)
Ljiljana Habjanović Đurović, autorka knjige „Petkana“, po kojoj je film snimljen, našla je vremena da potpiše knjige svojih najvernijih čitalaca u Beču
Velika većina gledalaca filma, želelo je da se fotografiše sa članovima filsmskog tima i glavnom glumicom Milenom Predić

Tekst: Svetlana Nenadović Glušac

Foto: Svet Dijaspore