Pogledajte kako je skrenuta putanja asteroida: Snimak pokazuje kako letelica udara u asteroid (VIDEO)

Juče su predstavljene prve slike svemirskih teleskopa „James Webb“ i „Hubble“ na kojima se vidi kako letelica udara u asteroid, a astronomi navode da je sudar bio puno jači od očekivanog.

Podsetimo, NASA-ina svemirska letelica DART (Double Asteroid Redirection Test) se u utorak zabila u asteroid veličine piramide Dimorf. Cilj ove misije je jednostavan, naučnici žele da vide da li mogu da skrenu putanju nekog potencijalno opasnog asteroida koji bi se mogao srušiti na Zemlju i izazvati katastrofu.

Ubrzo su se pojavili snimci celog događaja na kojima se vidi kako se nakon udara s Dimorfa širi ogroman oblak prašine. No pogled Webba i Hubblea je prišao mnogo bliže, rekao je astronom Alan Fitzsimmons sa univerziteta “Queen’s University Belfast”.

„Webb i Hubble su uhvatili prizor koji je samo nekoliko kilometara udaljen od asteroida. Zaista možete jasno da vidtei kako zbog udara materijal leti unaokolo. To je prilično spektakularno“, rekao je Fitzsimmons za AFP.

Foto: Nasa

„Zabrinuo sam se da nije ništa ostalo od asteroida“

Ian Carnelli iz Evropske svemirske agencije (ESA) rekao je da impresivne slike Webba i Hubblea neverovatno nalikuju na one koje je snimio satelit “LICIACube” veličine tostera, koji je, nakon što se odvojio od letjelice DART, bio udaljen samo 50 kilometara od asteroida.

„Na fotografijama vidimo udar koji izgleda mnogo jači nego što smo očekivali. Bio sam se jako zabrinuo da nije ništa ostalo od Dimorfa“, rekao je Carnelli, voditelj projekta Hera.

„Pretpostavljali smo da će udarni krater imati prečnik od oko 10 metara. No, izgleda da će biti mnogo veći. Ako uopšte postoji krater, možda je DART odlomio komad Dimorfa“, dodao je.

Didimos i Dimorf

Naučnici su pre dve decenije otkrili da oko asteroida kategorije NEO (objekt koji prolazi blizu Zemlje, eng. near-Earth) kruži mali satelit koji je na početku imao naziv Didimos b. Na grčkom Didimos znači „blizanac“, a njime se htelo opisati binarni sistem s većim asteroidom, veličine skoro 800 metara, oko kog kruži telo prečnika oko 160 metara.

Kleomenis Tsiganis, naučnik sa Univerziteta Aristotel u Solunu i član misije DART, predložio je da se mesec nazove Dimorf.

„Dimorf znači ‚dva oblika‘, a ukazivaće na status ovog objekta kao prvog nebeskog tela kome je čovečanstvo značajno uticalo na oblik orbite“, rekao je Tsiganis.

Udarci većih asteroida i kometa su u prošlosti uveliko uticali na život naše planete. Najpoznatija takva katastrofa dogodila se pre 66 miliona godina kada je 10 km širok asteroid udario na područje današnjeg poluostrva Yucatan u Meksiku. Udar je izazvao eksploziju koja je imala energiju nekoliko milijardi atomskih bombi i uništio 75% svih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući sve kopnene dinosauruse. 

Foto: NASA

Posljedice udara

DART bi prilikom sudara s Dimorfom trebao da promijeni njegovu brzinu orbite oko Didimosa za 1%, što ne zvuči previše – ali bi to trebalo izmeniti njegovo orbitalno razdoblje. Tu promenu brzine moći ćemo meriti i posmatrati s teleskopa na Zemlji. To će takođe biti prvi put da su ljudi promienili dinamiku tela Sunčevog sistema na merljiv način.

Evropska svemirska agencija bi 2024. trebala da pošalje svoju letelicu Heru, čiji će zadatak biti da detaljno da prouči Dimorf, izmeri njegova svojstva i da prouči uticaj DART-a na njegovu orbitu, navodi CNN.

No, prve informacije o učinku projekta DART trebali bismo dobiti već kroz nedelju dana, a još detaljnije kroz tri ili četiri nedelje.

„Ako uspemo da primenimo putanju, to će značiti puno za potencijalnu odbranu planete jer bi se ova metoda mogla koristiti i kod mnogo većih asteroida. Do sada smo smatrali da je jedina učinkovita tehnika skretanja korištenje nuklearne naprave“, rekao je Carnelli.

Vredni podaci koje će prikupili DART i Hera doprineće strategijama planetarne odbrane, posebno u razumijevanju kakva je sila potrebna za pomicanje orbite asteroida kategorije NEO koji bi mogao da udari u našu planetu.

Koliko je to opasno po nas?

Verovatno su mnogima sada pali na pamet razni naučno-fantastični filmovi sa sličnom tematikom, u kojima su znaučnici pokušali da raznesu asteroid i tako spasu svet. U nekim scenarijima to im je pošlo za rukom, a u nekima ne. No, sada se više ne radi o fiktivnoj fabuli, nego o stvarnom događaju i postavlja se pitanje – treba li nas biti strah?

Naučnici smatraju da je binarni sistem Didimos savršeno mesto za testiranje preusmeravanja putanje asteroida. Radi se o objektu koji prolazi blizu Zemlje (NEO), ali čija putanja nije usmerena prema našoj planeti, što znači da testiranje ne bi trebalo da pođe po zlu.

„Didimos je idealan kandidat za prvi eksperiment planetarne obrane čovečanstva“, izjavila je naučnica Nancy Chabot iz labaratorije za primenjenu fiziku Univerziteta „Johns Hopkins“, a prenosi „Science Alert“.

„Nije na putu da se sudari sa Zemljom i stoga ne predstavlja trenutnu pretnju našoj planeti. Međutim, njegova binarna priroda omogućiće DART-u da testira i proceni učinke kinetičkog udara“, dodala je.

Udar DART-a u Dimorf trebao bi u maloj meri da promeni brzinu asteroida, odnosno promena će biti samo nekoliko centimetara u sekundi. Ta promjena putanje trebala bi biti izuzetno mala, odnosno pokazaće se samo u brzini orbite Dimorfa oko Didimosa. Dakle, ne bi se trebala promeniti sama putanja binarnog sistema, ali bi nam eksperiment pokazao jesu li takve promene uopše moguće.

„Bez obzira na to šta napravi letelica DART, nema nikakve šanse da ovaj asteroid krene prema Zemlji“, rekao je naučnik Bobby Braun sa Univerziteta „Johns Hopkins“.

Izvor: NASA/Index.hr

Foto: NASA/ESA