Elon Mask napravio buru na Tviteru svojim predlogom za mir na relaciji Ukrajina -Rusija

Korisnici Tvitera, među kojima i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, kritikovali su najbogatijeg čoveka na svetu Ilona Maska nakon što je dao svoje predloge za mir u Ukrajini.

Mask je u ponedeljak poručio korisnicima te društvene mreže da glasaju o njegovom predlogu za mir u Ukrajini.

Screenshot Twitter

Milijarder rođen u Južnoafričkoj Republici predložio je ponavljanje glasanja u regionima koja je Moskva anektirala, ovaj put uz nadzor Ujedinjenih nacija, nakon čega bi se Rusija povukla u slučaju negativnog rezultata. Mask je predložio i da Krim formalno postane deo Rusije, „kao što je bio od 1783.“ do „greške“ sovjetskog čelnika Nikite Hruščova. U spornoj objavi pozvao je i na snabdevanje Krima vodom i na neutralni status Ukrajine.

Vlasnik Tesle ubrzo je dobio odgovor hiljada korisnika društvene mreže, među njima i od ukrajinskog predsednika.

Screenshot Twitter

„Kog Ilona Muska preferirate?“, tvitovao je Zelenski, aludirajući na Maskovo pitanje i ponudivši odgovore: „onog koji podržava Ukrajinu“ i „onog koji podržava Rusiju“.

I Dmitri Medvedev, bivši ruski predsednik Rusije, oglasio se na Twitteru i komentarisao Maskov predlog za mir u Ukrajini.

“Svaka čast! Agent iz senke se razotkrio. Zaslužuje novi čin i to vrlo brzo. Njegov sledeći tvit će verovatno biti nešto o tome da je Ukrajina veštački stvorena država. Čekamo…”, napisao je Medvedev.

Screenshot Twitter

Maska je napao i legendarni ruski šahista, protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina s hrvatskom adresom Gari Kasparov.

„Ovo je moralni idiotizam, ponavljanje propagande Kremlja, izdaja ukrajinske hrabrosti i žrtve“, napisao je šahista.

Mask mu je odgovorio da je on Ukrajini „dao Starlink i pritom izgubio 80 miliona dolara, a sebe i SpaceX stavio pod ozbiljan rizik ruskog sajber napada“, komenrtarišući svoj sistem satelita koji je Kijevu olakšao komunikaciju i na svoju kompaniju koja nudi i razvija svemirsko putovanje.

„Šta si ti uradio osim što si tvitovao“, pitao je milijarder Kasparova.

#related-news_1

Najžešći odgovor Mask je dobio od ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj na odlasku Andrija Melnika.

„J*** se je moj vrlo diplomatski odgovor tebi, @elonmusk“, napisao je Melnik koji je u prethodno kritikovan jer je branio kontroverznog ukrajinskog nacionalističkog čelnika iz vremena Drugog svetskog rata Stepana Banderu.

U pokušaju odbrane svog stava Mask je kasnije objavio da „bi Rusija izvršila potpuno mobilizaciju“ radi odbrane Krima, što bi rezultiralo razaranjem na obe strane.

„Rusija ima tri puta više od stanovnika Ukrajine, pa pobeda Ukrajine nije izgledna u totalnom ratu. Ako marite za ukrajinski narod, zagovarajte mir“, naveo je.

Screenshot Twitter
Screenshot Twitter

Izvor: Agencije via nova.rs