Saznajte kako je snimljena smehotresna scena u kultnom filmskom ostvarenju „Maratonci trče počasni krug“

Jedna od tih neverovatnih storija dogodila se za vreme snimanja kultnog filma „Maratonci trče počasni krug“ u kojem je Bata Stojković igrao Lakija Topalovića, a Pavle Vuisić njegovog oca Milutina

Danas se navršava 15 godina od kada nas je napustio jedan od najvećih bardova srpskog teatra – Danilo Bata Stojković.

Umetnik raskošnog talenta, glumac koji je odigrao neke od najlegendarnijih rola, i čovek za koga se pričalo da je „živeo da bi glumio“ iza Bate su ostale mnogobrojne anegdote i priče koje se i danas prepričavaju po beogradskoj čaršiji.

Jedna od tih neverovatnih storija dogodila se za vreme snimanja kultnog filma „Maratonci trče počasni krug“ u kojem je Bata Stojković igrao Lakija Topalovića, a Pavle Vuisić njegovog oca Milutina. Bata je važio za velikog perfekcionistu i glumca koji odmah pogleda ono što je snimljeno i često traži da se kadar ponovi.

Pavle je uvek snimao jednom, eventualno dva puta i svi su znali da ne smeju da pogreše jer on neće hteti da treći put ponavlja.

I tako je jednog dana došla na red scena u kojoj je Paja trebalo da udari Batu daskom po glavi. Daska je bila od balze, vrste mekanog drveta, koje se zbog lakoće često koristilo u kaubojskim filmovima i generalno kao rekvizit u tučama, ali je Bata svejedno bio jako podozriv.

Tražio je da se daska prvo proba na izvesnom Đoki koji je na snimanju radio kao „devojka za sve“. Tako je Đoka nekoliko dana zaredom dobijao batine i uvek je govorio da je daska tvrda, Bata nije hteo da snima i scena se stalno odlagala. Šestog dana, Paja je ubedio Batu.

„Ja ću da zarežem dasku, malo ću i da trgnem i ona će da se slomi, skoro te neću ni dodirnuti,“ obećao je. Tako je i učinjeno. Daska je trebalo da pukne na određenom mestu, a rez je pokriven voskom kako se ne bi video na snimku.

Međutim, pre nego što je kamera krenula, Paja je okrenuo drugi kraj daske, ušao u scenu i iz sve snage zvuznuo Batu po leđima. Daska je pukla, ali ne kako je planirano, već od siline udarca, a na snimku se vidi kako Bati raste čvoruga.

„Okrenuo si dasku naopačke,“ prestravljeno je povikao snimatelj.

Nije naopačke, dvadeset godina čekam ovo. Neka sada vidi je li tvrda balza, mamu mu njegovu,“ jednostavno je rekao Paja i izašao iz kadra.

Autor: Dnevno.rs