REVOLUCIONARNI NAPREDAK: Hirurzi izvršili prvu transplantaciju oka u svetu

Hirurzi sa NYU Langone Health uradili su prvu transplantaciju celog oka na svetu, što je revolucionarni napredak jer su mnogi mislili da je tako nešto nemoguće.

Pacijent Aron Džejms (46) koji je vojni veteran iz u Arkansasa, ne vidi na presađeno oko, ali uprkos tome operaciju smatra uspešnom. „Morate negde da počnete i nadamo se da će ovo pokrenuti naredne operacije“, rekao je on.

Aron Džejms je 2021. doživeo strujni udar dok je radio na visokom naponu. Lice mu je slučajno dotaklo žicu pod naponom, i to izazvalo razorne povrede, uključujući gubitak levog oka, nosa i usana. Ostala mu je samo kost na levom obrazu i bradi. Veći deo njegove leve ruke bio je ogoljen do kosti.

Operacija, koja je izvedena u maju, trajala je 21 sat i zahtevala je stručnost više od 140 hirurga, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika. Uz transplantaciju oka, urađena je i delimična transplantacija lica, što je i dalje neverovatno redak postupak, manje od 50 transplantacija lica urađeno je u svetu nakon prve takve operacije 2005. godine.

Donirano lice i oko potiču od jednog donora. Oko nikada nije bilo izvađeno iz donorove duplje, a okolno tkivo i optički nerv ostali su netaknuti.

Ipak, presađivanje novog oka bilo je više nego izazovno. Krvne žile koje okružuju oko veoma su male, pa je izazov bio pričvrstiti ih dovoljno za odgovarajući protok krvi. Ponovno spajanje očnog nerva je takođe bio izazov. Kao deo operacije, hirurzi su ubrizgali odrasle matične ćelije u očni nerv kako bi pokrenuli nerv da stvara nove, zdrave ćelije. Pet meseci nakon operacije, postoji zdrav protok krvi u mrežnjaču.

Iako pacijent ne vidi na presađenomoko, prešli smo barijeru za koju su mnogi mislili da je nemoguća“, rekao je dr Eduardo Rodriguez, direktor Programa transplantacije lica na NYU Langone u Njujorku koji je vodio operaciju i dodao. “Ovako nešto niko nije pokušao. U literaturi nema objavljene naučne informacije koja bi mogla da naznaći šta bi mogao da bude rezultat takve transplantacije„. Oko takođe ima normalan pritisak i ne izaziva bol.

Transplantacija oka koja bi vratila vid je i dalje nemoguća. Da bi neko imao vid na nivou na kojem bi mogao da uradi nešto funkcionalno, bilo bi potrebno ponovno povezivanje priličnog broja nervnih ćelija, ali složenost nije samo u tome mogu li neke nervne ćelije ponovno da se stvore, objasnili su stručnjaci. Otprilike 1,2 miliona nervnih vlakana povezuje oči sa mozgom, a ti nervi nisu povezani nasumično. Tačka A mora da se poveže sa tačkom B.

Izvor: zena.blic.rs