EVROPA DOMINIRA: Najuzbudljivije zemlje za putovanja za 2024. godinu

Ugledni svetski turistički medij National Geographic upravo je objavio listu najuzbudljivijih destinacija na svetu koje treba posetiti 2024. godine. Kako navode na svojoj veb stranici, sa impresivnim otvaranjem hotela, ambicioznim projektima renoviranja i novim železničkim rutama koje čine putovanje lakšim nego ikad, putovanje svetom nikada nije bilo privlačnije i zaista imate mnogo opcija za izbor – bilo da želite da se povežete sa prirodom u Norveškoj, popnite se na himalajske vrhove ili uživajte u kulinarskim čarima Lime, piše putni kofer.

Na njihovoj „kul listi“, koja sadrži 30 destinacija iz celog sveta, dominiraju mesta u Evropi, a među njima je i Albanija, za koju National Geographic kaže da je evropska zvezda u usponu.

Ovaj deo Balkana privlači sve veći broj posetilaca zahvaljujući jadranskoj i jonskoj obali, intrigantnoj otomanskoj i komunističkoj prošlosti i relativno novoj turističkoj sceni“, navodi se u članku.

U Albaniji preporučuju posetu albanskim Alpima, koji su uvučeni u unutrašnjost te prelepe zemlje.

Ovo područje nazubljenih kraških vrhova san je svih planinara, gde risovi lutaju smrčevim šumama, a divlje cveće prekriva dno doline“, objašnjavaju autori članka i dodaju da je Albanija turistima dostupnija nego ikada zahvaljujući niz novih vazdušnih ruta koje vodi niskotarifna avio-kompanija Rianair.

Na drugom mestu je Belfast, glavni i najveći grad Severne Irske. Poslednjih godina Belfast je zabeležio ogroman porast broja posetilaca zahvaljujući atrakcijama poput muzeja Titanik Iskustvo i činjenici da je grad poslužio kao kulisa za snimanje svetski poznate serije „Igra prestola“.

Treće mesto zauzela je živopisna italijanska regija Emilija-Romanja, a autori svojim čitaocima preporučuju da probaju odlične specijalitete tamošnje lokalne kuhinje i da se okušaju u aktivnostima poput vožnje bicikla.

Otkrijte ovu prelepu regiju biciklom. To je jedna od najvećih i najboljih biciklističkih destinacija u Italiji, koju je možda najbolje istražiti samostalno na dva točka. Ruta će vas voditi kroz gradove, brda, šume kestena“, piše National Geographic o tom magičnom delu Italije.

Ovo su TOP 10 destinacija koje preporučuje poznati turistički časopis National Geographic:

Albanski Alpi, Albanija

Belfast, Severna Irska

Emilija-Romanja, Italija

Gallovai, Škotska

Nordland, Norveška

Severni Jorkšir, Engleska

Pompeji, Italija

Saimaa, Finska

Tartu, Estonija

Nemačka (cela država je izdvojena zbog Evropskog fudbalskog prvenstva koje će se održati sledeće godine)

Izvor: putnikofer.hr